Antena Meniu Search
x

Iohannis se laudă în SUA cu o minciună, armata are serioase probleme de înzestrare, acuză USR

Deputatul USR Nicu Fălcoi a declarat, miercuri, că România, deşi a promis de foarte mult timp că va aloca minimum 2%, ba chiar 2,5% din Produsul Intern Brut pentru Armată, a făcut acest lucru doar pe hârtie, deoarece, în realitate, în ultimii trei ani, s-a cheltuit pentru acest sector "doar 1,6 - 1,7%" din PIB.

de Redactia Observator

la 08.05.2024, 17:35

Atac la adresa lui Iohannis din partea USR: "Se laudă în SUA cu o minciună, în vreme ce Armata are serioase probleme de înzestrare"
- Profimedia

Potrivit lui Fălcoi, preşedintele Klaus Iohannis "se laudă" în SUA cu "o minciună", în vreme ce Armata are "serioase" probleme de înzestrare. "În locul minciunilor, Iohannis ar trebui să se ţină de promisiunile făcute aliaţilor NATO, mai ales în condiţiile în care avem un război la graniţă şi ar trebui să ne preocupe mai mult securitatea naţională. Industria noastră de apărare este la pământ din cauza politrucilor şi a incompetenţilor care au condus-o de-a lungul anilor. Aşa se întâmplă când avem un şef al statului care a stat mai mult prin vacanţe de lux şi ale cărui preocupări principale par să fie amenajarea, din bani publici, a palatului în care se va retrage după predarea mandatului şi găsirea unui job, dacă se poate, la şefia NATO", a susţinut, într-un comunicat transmis Agerpres, deputatul USR, care este vicepreşedinte al Adunării Parlamentare NATO.

Ce a declarat Klaus Iohannis după întâlnirea cu Joe Biden

El a adăugat că "preşedintele României nu ezită să mintă, însă, fără să clipească: după întâlnirea cu preşedintele SUA, Joe Biden, Iohannis a declarat că 'România stă extraordinar de bine cu 2,5% din PIB pentru Apărare', deşi un raport oficial al NATO arată că ţara noastră a cheltuit pentru apărare, în 2023, doar 1,6% din PIB". Potrivit vicepreşedintelui Adunării Parlamentare a NATO, bugetul pentru Apărare "s-a prăbuşit", în timp ce deficitul bugetar a crescut an de an. "Să nu uităm nici de premierul Ciolacu, care a luat şapte miliarde de lei de la înzestrarea Armatei şi i-a dus în Fondul de rezervă, din care a împărţit discreţionar, aşa cum i-au dictat lui socotelile politice, nicidecum corect şi în interesul românilor", a completat deputatul Fălcoi.

Uniunea Salvaţi România consideră vital ca bugetul Ministerului Apărării Naţionale să fie cheltuit pentru înzestrare, modernizare şi solde corespunzătoare, se arată în comunicatul citat. "România stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru Apărare", a declarat, marţi, la Washington, preşedintele Klaus Iohannis, întrebat, în contextul războiului din Ucraina, dacă România are nevoie de o creştere a cheltuielilor pentru Apărare, în acord cu discuţiile despre majorarea acestora în statele membre NATO.

"Sunt mulţi aliaţi care sunt foarte departe chiar de 2% şi, sigur, în măsura în care tensiunile cresc, discuţia se va relua şi va fi nevoie, şi asta am spus-o şi în discuţia cu preşedintele Biden, trebuie să fim foarte lucizi şi să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producţia, altfel nu vom face faţă acestei situaţii", a precizat Iohannis, într-o declaraţie acordată presei la Ambasada României de la Washington.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri politice » Iohannis se laudă în SUA cu o minciună, armata are serioase probleme de înzestrare, acuză USR