Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 26 aprilie 2024. Cine a fost Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei

Vineri, 26 aprilie 2024, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei, sfânt cu care, în general, românii sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 25.04.2024, 07:21

Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei, este prăznuit pe 26 aprilie
Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei, este prăznuit pe 26 aprilie - crestinortodox.ro
  • Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei, este prăznuit pe 26 aprilie.

Sfântul Mucenic Vasile a fost episcop al Amasiei pe vremea împăratului Liciniu. Conform crestinortodox.ro, împăratul Liciniu era căsătorit cu Constantina, sora împăratului Constantin cel Mare, dar a prins drag de una dintre slujnicele soţiei sale, fecioara Glafira.

Glafira i-a mărturisit tot Constantinei, iar împărăteasa a decis să o trimită pe fecioară departe de curtea imperială de la Nicomidia.

Astfel, Glafira a ajuns în cetatea Amasia şi a fost primită cu braţele deschise de Episcopul Vasile şi de alţi creştini. Glafira a decis să dăruiască bisericii din Amasia toţi banii pe care îi primise de la împărăteasa Constantina.

Liciniu a aflat unde a fost trimisă Glafira şi a dat ordin ca fecioara să fie readusă în Nicomidia, alături de Sfântul Vasile. Însă, Glafira a murit, astfel că în faţa împăratului a ajuns doar Sfântul Vasile.

Conform sursei amintite, Sfântul Vasile a fost supus la numeroase chinuri, omorât prin tăierea capului şi aruncat în mare. Trupul sfântului a fost găsit lângă cetatea Sinope şi dus la Amasia, unde a fost îngropat cu cinste în biserică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 26 aprilie 2024. Cine a fost Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei