Antena Meniu Search
x

Video "N-am mai putut să salvez nimic. Totul a rămas acolo. O viaţă am muncit". Flăcări violente lângă Mănăstirea Voroneţ. Două familii şi-au pierdut agoniseala într-o clipă

Incendiu de proporții, lângă mănăstirea Voroneț. Două case aflate peste drum de lăcașul de cult din patrimoniul UNESCO au fost mistuite de flăcări în această după-amiază. Iar focul a fost la un pas să cuprindă şi alte locuinţe, din cauza vântului puternic. Ajutați de localnici, pompierii au reușit să oprească vâlvătaia la timp. Mănăstirea a scăpat neatinsă. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 04.05.2024, 19:58

Vezi și

Era ora 15:00, când nori groși de fum au început să se înalţe peste turlele mănăstirii Voroneț. Focul a cuprins mai întâi o casă de lemn, aflată peste drum de incinta lăcașului de cult. Rafalele de vânt au dus flăcările şi pe acoperişul altei locuințe, din apropiere.

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneţ

Costel, proprietarul uneia dintre casele arse: Eram cu nevastă-mea, ea era pe leagăn, eu eram în foişor. Şi a venit nevastă-mea şi mi-a zis, uite, vezi că arde acolo. S-a aprins dintr-o dată. 

Bărbatul nu locuia în casa făcută scrum. Venise special pentru a petrece Paştele, aici, alături de soția sa, însărcinată în 5 luni. Făcuse ultimele cumpărături și se odihnea înainte de a merge la slujba Înălțare.

Pe acelaşi subiect

Costel, proprietarul uneia dintre casele arse: Dintr-o dată, tot. N-am mai putut să salvez nimic, nici actele, nici nimic. Totul a rămas acolo. O viaţă am muncit aici, eu şi cu maică-mea şi cu taică-meu ne-am zbătut.

Şi familia din cea de-a doua casă cuprinsă de flăcări a ieșit la timp, în stradă. Dar când şi-a văzut locuința arzând, o femeie de 48 de ani a făcut atac de panică.

Femeie: E bolnavă tare, e dusă deja cu SMURD-ul, mititica. A intrat în panică şi asta îi mai lipsea.

Până să vina pompierii, locuitorii cartierului Voroneț s-au adunat și au încercat să stingă flăcările pe cont propriu. Au rămas să dea o mână de ajutor și după venirea salvatorilor.

Vecin: Eu sunt vecin aici, stau peste apă. Şi dintr-o dată s-a aprins şi a prins a pocni. Am ajuns cam... Stai aşa! Stai să vin şi eu încolo!

Au pierdut totul într-o clipă

Alin Găleată, ISU Suceava: Din fericire, în momentul de faţă incendiul este localizat. Am reuşit şi am salvat cea de-a doua locuinţă care era la doi metri distanţă de locul focarului.

Clara Mihociu, reporter Observator: Pompierii care s-au luptat cu flăcările au avut o misiune mai dificilă decât în mod normal. A fost vânt puternic, iar scânteile vâlvătăii riscau să aprindă şi alte acoperişuri din zonă, majoritatea făcute din lemn. Mai mult, deşi aveau hidranţi la care să se lege, în momentul incendiului a fost avarie pe conducta principală de apă.

Cetăţean: E presiunea slabă! Am sunat la CET şi au spus că asta este presiunea din cartierul Voroneţ.

Flăcările au fost stinse complet după aproape două ore. Din primele cercetări, cauza a fost un scurtcircuit la etajul primei case afectate. Incendiul a izbucnit într-un cartier aflat la câteva sute de metri de zona de pensiuni, unde mii de turişti s-au adunat, zilele acestea, pentru a petrece sărbătorile pascale lângă mănăstirea Voroneţ. Lăcaşul de cult nu a fost afectat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Evenimente » "N-am mai putut să salvez nimic. Totul a rămas acolo. O viaţă am muncit". Flăcări violente lângă Mănăstirea Voroneţ. Două familii şi-au pierdut agoniseala într-o clipă