Antena Meniu Search
x

Video Soarta iepuraşilor "de Paşte", dăruiţi de sărbători şi apoi abandonaţi fără milă. Vin la pachet cu multe responsabilităţi

Iepurașii de companie pot fi un cadou inedit de Paște, însă la fel de bine pot fi un dar nepotrivit. Și asta pentru că, de obicei, aceștia sunt dăruiți copiilor care nu știu să îi îngrijească așa cum trebuie și ajung sa fie abandonaţi. Specialiștii ne sfătuiesc să luăm unul doar dacă ne putem asuma responsabilitatea pentru creșterea și îngrijirea lui. 

Anaida Glujdea
de Anaida Glujdea

la 04.05.2024, 20:00

Vezi și

El este Denis și iepurii sunt animalele lui peferate. Tatăl său i-a cumpărat primul iepuraș în urmă cu 5 ani.  Acum au ajuns să aibă o crescătorie cu peste 50 de iepuri, din diferite rase. 

  • Reporter: Preferi un iepuraş în locul unei pisici sau al unui câine? 
  • Băiețel: Prefer un iepure. Îmi place că are capul ca o coamă de leu.

"Pot înlocui un animal ca şi pisica sau căţelul. Sunt foarte blânzi, se ţin după tine. Sunt foarte, foarte iubitori", dezvăluie Alin Gheorghiu, crescător de iepuri.

"Acest iepuraș are doar o lună și este din rasa berbec pitic, cea mai căutată specie, datorită docilității de care dă dovadă. La maturitate, acesta cântărește mai puțin de 2 kg și este foarte sociabil şi jucăuş. Totuși, specialiștii ne recomandă să nu ne gândim doar la cât de drăgălași sunt, ci să îi tratăm ca pe o mare responsabilitate", arată Anaida Glujdea, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Iepuraşii "de Paşte", un cadou abandonat după sărbători

Un iepure poate trăi între 5 şi uneori 15 ani în funcție de cât de bine e îngrijit. Medicii veterinari ne avertizează să luăm în considerare şi acest aspect cand le daruim copiilor un astfel de animal de companie pentru că pot suferi dacă îl pierd prematur.

"Iepuraşii sunt animale sensibile. Sunt încadrate la categoria animalelor exotice şi atunci, de multe ori, poate fi greu să găsim un medic veterinar şi poate fi costisitor. Din punctul meu de vedere, nu reprezintă un cadou potrivit pentru copiii sub vârsta de 8 ani", spune Mihai Măcinic, medic veterniar.

Mulți sunt totuși încântaţi de ideea unui astfel de cadou, în ciuda reponsabilităților cu care vine la pachet.

  • Băiat: Dacă stai la bloc, nu prea merge, dar dacă stai la casă, cred că da, ar fi mişto.
  • Reporter: Ţi se pare că este un cadou potrivit de Paşte?
  • Băiat: Poate dacă ai copil şi ştii că l-ar face fericit, de ce nu? Şi să ai şi condiţii unde să îl creşti.
  • Reporter: V-aţi gândit vreodată să vă luaţi un animal de companie iepuraş?
  • Băiat: Da, da, dar mai mulţi, nu doar unul.
  • Reporter: De ce?
  • Băiat: Ca să nu fie singur.

Hrana rozătoarelor nu este una costisitoare, însă trebuie aleasă cu atenție. "Nu ar trebui să primească avocado, zaharuri. Nimic din familia cepei şi usturoiului. Ar trebui să rămânem pe 80% fân, hrană peletată şi legume şi verdeţuri în cantitate mică", adaugă Mihai Măcinic, medic veterniar.

Medicii veterinari spun că în special în perioada Paştelui, mulţi iepuri sunt cumpăraţi sau adoptaţi, însă după câteva luni, ajung să fie abandonaţi. "Este şi cazul lui Halviţă, de faţă, care a fost abandonat şi preluat de către o asociaţie a iepuraşilor de companie abandonaţi", mai spune Mihai Măcinic, medic veterniar.

Prețul unui iepuraș este intre 50 și 500 de lei, în funcție de rasă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Inedit » Soarta iepuraşilor "de Paşte", dăruiţi de sărbători şi apoi abandonaţi fără milă. Vin la pachet cu multe responsabilităţi