(P) Ce trebuie să știi despre candidoză?
Candidoza este o infecție ce poate fi declanșată de una dintre cele 200 de specii de Candida care există. Doar câteva însă pot fi periculoase pentru organismul uman, iar specia care provoacă cele mai multe infecții este Candida albicans, potrivit Cleveland Clinic (1).
De obicei, Candida albicans trăiește la nivelul tractului gastro intestinal sau gastro urinar ori în flora conjunctivală sau bucală, fără să afecteze în vreun fel sănătatea. Pe fondul unui sistem imunitar deficitar sau a unei afecțiuni, a unei perioade delicate, stresante sau în urma unui program alimentar haotic, această ciupercă începe să se dezvolte necontrolat, ceea ce duce la apariția infecției.
Câte tipuri de candidoză există?
Candida trăiește în mod natural în organism însă, având în vedere locul în care se dezvoltă infecția, candidoza este de mai multe tipuri, și anume:
- candidoza vaginală sau vaginita - o infecție extrem de comună, fiind întâlnită în rândul a trei din patru femei, potrivit Mayo Clinic (2), ce poate provoca arsuri, mâncărime, roșeață și scurgeri din vagin;
- candidoza cutanată - este acea infecție care se manifestă sub forma unor pete mici, roșii, ce apar, de obicei, în zonele pliurilor pielii, precum axile, zonă inghinală ori cea de sub sâni;
- candidoza bucală sau aftele, așa cum mai sunt cunoscute, este acea infecție ce determină apariția unor pete albe, ce se dezvoltă la nivelul gurii, a gâtului, pe esofag ori pe limbă;
- candidoza invazivă este cea mai gravă infecție fungică și apare atunci când ciuperca a pătruns în sânge, de obicei, prin intermediul echipamentelor ori a dispozitivelor medicale. Poate ajunge la inimă, creier și plămâni, provocând o infecție gravă, ce poate pune viața în pericol.
Care sunt persoanele predispuse la candidoză?
Candidoza este o infecție ce se poate manifesta în cazul oricui, întrucât ciupercile care o provoacă trăiesc în mod natural în organism, iar un simplu dezechilibru este suficient pentru a declanșa dezvoltarea necontrolată a acesteia. Totuși, predispuși în fața candidozei sunt oamenii care au sistemul imunitar deficitar, precum persoanele care suferă de diabet, femeile însărcinate, dar și bebelușii ori copiii, oamenii spitalizați sau care poartă proteze dentare, potrivit Healthline (3).
Care sunt simptomele date de candidoză?
Persoanele care se confruntă cu această infecție se pot confrunta cu probleme digestive, oboseală și chiar dureri de articulații.
În funcție de localizarea infecției, simptomele pot varia, cele mai comune fiind acestea:
- apariția unor pete mici pe piele;
- senzație de arsură, în cazul candidozei vaginale și apariția unor secreții vaginale;
- pete albe sau răni care se dezvoltă la nivel bucal, ceea ce determină pierderea gustului ori apariția unui disconfort când mănânci;
- iritabilitate, anxietate sau depresie;
- probleme digestive, precum balonare, constipație sau diaree;
- infecții fungice la nivelul pielii sau a unghiilor.
Candidoza este o infecție care poate fi diagnosticată prin intermediul unui examen bacteriologic, recoltat înainte de prima urină de dimineață, dar și prin recoltarea unei culturi de secreție uretrală ori vaginală. În cazul candidozei vaginale, însă, este necesară o endoscopie.
În ceea ce privește tratamentul candidozei, el variază în funcție de tipul infecției și poate fi cu administrare locală, caz în care vorbim despre creme ori geluri ce se aplică direct pe piele, orale, capsule sau tablete. În cazul candidozei vaginale, tratamentul se bazează pe niște ovule introduse în vagin.
Pentru a ține la distanță candidoza, însă, este important să adopți un stil de viață sănătos, bazat pe o dietă care nu conține carbohidrați rafinați ori zahăr. De asemenea, este important să-ți ții sub control stresul și să-ți iei tratamentul recomandat de medic dacă suferi de diabet, cancer ori HIV.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰