Antena Meniu Search
x

(P) Mangementul riscului - concept care se aplică în foarte multe domenii, pe plan personal și profesional

Realizezi o acțiune care îți poate aduce un beneficiu, dar... cu ce riscuri? În cele mai multe situații de viață, riscurile sunt asociate unor oportunități. De la jocuri la investiții, de la performanțe sportive la afaceri, mereu există șanse de a reuși și șanse de a eșua în respectivul demers.

de Redactia Observator

la 18.03.2024, 12:45

În absolut orice situație, este esențial să cântărim riscurile și să ni le asumăm doar pe cele care merită cu adevărat, în funcție de fiecare situație în parte. În domeniul investițiilor, se măsoară de obicei apetitul pentru risc. Nu oricine are aceeași disponibilitate de a face o investiție foarte riscantă. Există de obicei o relație de coordonare între riscuri și câștiguri, la nivel de dimensiuni.

Altfel spus, cu cât potențialele câștiguri sunt mai mari, cu atât riscurile asociate sunt mai consistente. Evident, o afacere riscantă poate aduce un câștig foarte mare, dar poate determina și pierderi importante.

Investiții - riscuri și potențiale câștiguri

Pe piața de capital, titlurile de stat sunt considerate investițiile cu cel mai mic grad de risc, însă aduc un nivel de câștig nu mult mai ridicat decât cel al depozitelor bancare. Practic, presupun mai degrabă o firmă de economisire decât una de investiție propriu-zisă.

Mangementul riscului - concept care se aplică în foarte multe domenii, pe plan personal și profesional

canva.com

Obligațiunile corporative negarantate, situate în categoria junk în mod uzual, aduc câștiguri teoretic avantajoase, însă riscul de a pierde sumele investite este destul de ridicat. Tot teoretic, investițiile în acțiuni cotate la bursă pot aduce câștiguri mari, dar și pierderi.

Managementul riscului în acest caz vizează realizarea unui portofoliu de acțiuni diversificat și echilibrat, care să includă companii din diverse domenii de activitate, cu diferite profiluri de business, listate pe diverse piețe. Cei care își doresc să realizeze investiții de acest gen pot consulta numeroase resurse online de specialitate și pot apela chiar la consultanță.

O recomandare generală cu privire la managementul riscului, aplicabilă în orice afaceri, spune că nu trebuie să pui toate ouăle în același coș. Există multe alte tipuri de investiții, printre care cele în imobiliare. Fiecare categorie vine cu avantaje și dezavantaje, mereu la nivel teoretic. Practic, timpul este cel care oferă răspunsurile corecte.

Antreprenoriatul vine cu multe oportunități pentru cei ce pornesc pe această cale, dar riscurile sunt mereu întotdeauna. Fiecare își poate face propriile calcule, își poate aloca anumite sume de bani pentru a încerca să speculeze unele oportunități și să își pună în valoare talentul. Statisticile arată că foarte multe întreprinderi mici și mijlocii se închid în primii ani de activitate.

Alte IMM-uri însă ajung să se dezvolte și să ajungă pe poziții importante în economie. Din nou, managementul riscului este totul pentru un antreprenor - trebuie căutate soluțiile optime, de preferat este să acționezi în mod echilibrat. Permanent trebuie să ai în vedere și posibilitatea de a greși, de a se dovedi că deciziile au fost eronate. Acest scenariu negativ nu trebuie ignorat, ajutând pentru o abordare realistă și responsabilă în afaceri.

Managementul riscurilor în diverse jocuri

Chiar și cele mai simple jocuri implică un risc. Când joci șah, joc al minții, creezi strategii și îți poți asuma unele riscuri, căci atacul poate fi imprudent dacă adversarul știe să profite de vulnerabilitățile tale.

La Monopoly, evaluezi în funcție de câți bani ai, dacă merită sau nu să cumperi o proprietate. Nu știi niciodată pe ce zonă vei ajunge la următoarea aruncare a zarului.

La jocurile de cărți, din nou managementul riscului este totul. Spre exemplu, la popularul joc Macao, poți folosi o carte cu funcție specială, dar atacul se poate întoarce împotriva ta dacă adversarul are mai multe astfel de cărți de joc.

La jocuri de noroc, șansele de câștig se pot calcula, însă doar statistic. În cele din urmă, la cele mai multe jocuri de casino norocul este cel care înclină balanța într-o anumită parte. Așa se întâmplă spre exemplu la jocurile de ruletă, unde pariul Roșu/Negru are o șansă de reușită de 48,65% (marja casei erodează din câștigul eventual al jucătorului).

Mai interesant este ceea ce se întâmplă la jocuri de noroc unde abilitățile și experiența jucătorului pot influența puternic verdictul final. Cel mai bun exemplu este jocul texas holdem, varianta de poker care se bucură de cea mai mare popularitate online și offline. A cucerit public inclusiv din momentul în care Campionatele Mondiale de Poker au fost transmise la TV și pe internet.

Mangementul riscului - concept care se aplică în foarte multe domenii, pe plan personal și profesional

canva.com

A câștiga constant la Texas Hold’em nu este deloc simplu. Managementul riscului vizează în acest caz abilitatea de a face evaluări probabilistice și abilitatea de a citi comportamentul uman în măsura în care acesta răspunde la risc.

La fel ca managerului de proiect într-o activitate profesională, jucătorul de poker va trebui să facă față incertitudinii în timpul interacțiunii cu alți oameni. Este necesară gândirea critică cu privire la riscuri, iar comportamentul uman este un factor relevant în evaluarea riscului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Advertoriale » (P) Mangementul riscului - concept care se aplică în foarte multe domenii, pe plan personal și profesional