(P) Piața românească a jocurilor de noroc online se așteaptă la o creștere a numărului de jucători până la 839.800 în 2029
România se evidențiază la nivelul sectorului online al jocurilor de noroc (cazinou și pariuri sportive) după ce în 2020 a înregistrat o creștere a numărului de conturi de 300% față de anii precedenți. Pe fondul pandemic la nivel local, jucătorii din locațiile terestre și-au întrerupt activitatea în sălile de jocuri fizice orientându-se către platformele online.
Chiar dacă a avut loc redeschiderea locațiilor fizice în 2021, jucătorii care și-au creat conturi pe site-urile operatorilor din mediul virtual au continuat să joace pe aceste platforme. Drept urmare, Statista, o platformă de colectare date statistice la nivel mondial, preconizează o creștere a numărului de jucători în cazinourile și casele de pariuri din mediul digital românesc de până la 839.800 de persoane în 2029.
Evoluția numărului de utilizatori ai platformelor online de jocuri de noroc din România în perioada 2017-2029
Imediat după 2016, lista cu cazinouri și agenții de pariuridin mediul online a început să se extindă ca urmare a potențialului pieței jocurilor de noroc din România. Pe lângă existența unui organism cu atribuții locale de licențiere, ONJN, care acordă licențe în condiții foarte stricte, nivelul de taxare și facilitățile oferite operatorilor de jocuri de noroc în comparație cu alte state din Europa a determinat creșterea nivelului de interes pentru brandurile de top din acest sector economic.
România le oferă operatorilor un mediu de activitate în care monopolul statului nu este prezent ca în alte regiuni continentale, precum în Norvegia, Islanda și Finlanda. Fiind vorba despre un sistem cu licențe multiple, România s-a dovedit o destinație mai mult decât atractivă pentru multe branduri. Mai mult decât atât, companii producătoare de software pentru cazinouri și-au deschis filiale pe plan local.
Drept urmare, numărul jucătorilor români a început să crească rapid, de la 413.800 de persoane în 2017 până la 700.000 în 2024. Până în 2029 se preconizează o mărire a acestui număr până la 839.800 de persoane (acest număr acoperă atât sectorul cazinourilor, cât și cel al pariurilor sportive) și există chiar un potențial de a depăși acest număr, până la un total de 1,06 milioane de jucători.
Care sunt argumentele operatorilor de jocuri de noroc din România care au convins jucătorii locali de serviciile oferite?
Pe lângă faptul că platformele digitale utilizează sisteme de criptare și protejare a informațiilor jucătorilor, aceste site-uri au devenit portaluri de divertisment, oferindu-le jucătorilor inclusiv servicii de streaming video live pentru evenimentele sportive și emisiuni concurs cu dealeri reali în cazinourile live. Integrarea sloturilor VR, a jocurilor live bazate pe Realitate Augmentată, dar și a jocurilor exclusive pentru cazinourile mobile, alături de ofertă diversificată de jocuri și bonusurile au convins jucătorii autohtoni.
Calitatea serviciilor oferite de platformele digitale cu jocuri de noroc atât pe mobil, unde au fost concepute și lansate aplicații iOS și Android, cât și pe desktop și deschiderea operatorilor către implementare celor mai noi instrumente de plată au contribuit la creșterea interesului jucătorilor români. Piața locală a jocurilor de noroc beneficiază și de o bază largă de utilizatori din categoria de vârstă 18-35 de ani, care reprezintă în jur de 34% din totalul jucătorilor autohtoni.
Jucătorii din România sunt conștienți de faptul că piața locală a jocurilor de noroc, care este reglementată de ONJN și monitorizată de ANPC, reprezintă o sursă responsabilă de divertisment. Așa se explică și creșterea valorii acestui segment al jocurilor de noroc, de la 239 milioane de dolari în 2017 la 809.53 milioane de dolari în 2024. Iar predicțiile de specialitate ale experților de la Statista indică o evoluție pozitivă, cu venituri generate de acest sector de până la 1.06 miliarde de dolari în 2029.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰