(P) Românii dau vina pe soartă sau apelează la divinitate, însă nu-și asigură locuințele împotriva inundațiilor
În România, inundațiile provoacă anual pagube de circa 140 de milioane de euro. Raportat la ultimii cinci ani, media despăgubirilor achitate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), pentru inundații, se ridică la puțin peste 560.000 euro/an. De ce doar atât? Pentru că doar 20% dintre locuințe sunt asigurate.
Conform unui studiu realizat de UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România), 82% dintre români știu că trebuie să își asigure locuința prin polița PAD. Asta înseamnă că doar 18% dintre proprietarii români sunt lipsiți de protecție financiară pentru locuință pe motiv că nu știu de această obligativitate, ceilalți aleg să se expună riscului de a-și pierde agoniseala de o viață. Conform specialiștilor, această poliță poate fi cumpărată atât online, prin accesarea paginii www.online.paidromania.ro, cât și la orice birou de asigurări, fie că vorbim despre o companie de asigurări sau de un broker.
Asigurarea împotriva dezastrelor naturale, primul pas pentru protecția financiară a locuinței
România este o țară expusă riscului de producere a dezastrelor naturale. Cu o activitate seismică semnificativă, cu defrișări de păduri și terenuri afectate lăsate în paragină, dar și cu multe clădiri construite fără respectarea standardelor în domeniu, cutremurele, alunecările de teren și inundațiile reprezintă subiectul știrilor aproape în fiecare zi.
Din acest motiv a fost înființat PAID, ca unic administrator al asigurărilor împotriva dezastrelor naturale. În ciuda legii care introduce obligativitatea încheierii acestei polițe pentru toți proprietarii, doar 1,8 milioane dintre locuințe sunt asigurate, din totalul de 9,6 mil, cât reprezintă fondul locativ din România.
Cei care se scuză, mai rău se acuză
O mare parte dintre români susțin că nu au 20 euro/an pentru polița PAD, cu atât mai mult cu cât, consideră ei, șansele de a fi loviți de un dezastru natural sunt foarte mici. Specialiștii spun însă că marea problemă este legată de lipsa de informare și de educația financiară precară.
Există exemple concrete de inundații, produse din cauze naturale, care nu țin cont de locul în care se află locuința. Recent, la Craiova, în centrul orașului, ca urmare a unor ploi semnificative cantitativ, mai multe apartamente de la parter și primele etaje au fost inundate de precipitațiile abundente. Deși sute de locuințe au fost afectate, la PAID au fost deschise aproximativ 60 de dosare pentru despăgubiri, ceilalți proprietari nefiind asigurați împotriva dezastrelor naturale.
Natura nu ne datorează nimic
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a lansat anul trecut o campanie prin care atrag atenția asupra faptului că natura nu ne datorează nimic și că responsabilitatea stă la fiecare proprietare de locuință în parte. Dincolo de măsurile pe care le putem lua pentru a ne pune la adăpost pe noi și cei dragi ai noștri în cazul producerii unor dezastre naturale, asigurarea de locuință rămâne cea mai bună protecție financiară.
Polița PAD acoperă daunele produse locuinței de dezastrul natural, fie el cutremur, inundație sau alunecare de teren, atât prin efectele directe, cât și prin cele indirecte ale acestor evenimente. În completare, pentru asigurarea bunurilor, pentru asigurarea anexelor, pentru acoperirea mai multor riscuri sau pentru o acoperire la valoarea integrală a locuinței se recomandă și o poliță facultativă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰