Cum explică sociologul Ciprian Necula anularea alegerilor prezidenţiale: "Cei care se simt nedreptăţiţi vor reacţiona"
Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale, este una în premieră pentru România de după 1989, aşa că reacţiile nu au întârziat să apară. Experţii vorbesc despre o resetare a unui sistem care a dat erori. Ce înseamnă această decizie, dar şi ce ar fi influenţat decizia de anulare a alegerilor, aflaţi acum de la specialişti.
De Redactia Observator la 07.12.2024, 11:17- Filmul tragediei din Vâlcea, unde o şoferiţă de 23 de ani, tatăl şi nepoţelul de 5 ani au plonjat cu maşina în râul Olt. DETALII la Observator 13:00
- Cum putem reduce dobânda unui credit. La ce să fim atenţi atunci când ne împrumutăm
Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA, a fost invitat în platoul Observator şi a comentat decizia luată de CCR în urma informaţiilor apărute în dosarele desecretizate.
Adrian Zuckerman: Atacul a fost mult mai rău, mult mai adânc şi mult mai lat. Au încercat să facă şi în America, au încercat să facă şi în alte locuri, dar aici a fost un atac de dimensiuni nemaivăzute până acum. Arată importanţa pentru UE, pentru NATO. România şi Polonia sunt flancul de est care apără Europa împotriva agresiunii ruşilor şi fără România, Europa ar suferi enorm.
Specialiştii spun că unul din factorii care au condus la acest rezultat, şi anume un candidat ales doar pe baza unei propagande creată pe reţele sociale, ţine şi de lipsa de informare.
Valeriu Turcan, politolog: Tiktok practic a devenit principalul canal de informare pentru majoritatea romanilor. TikTok-ul nu este un canal de informare, este un canal de divertisment. Acol, infromaţiile nu sunt nicodată verificate.
- Proteste după anularea alegerilor. Decizia CCR a scos zeci de oameni în stradă: "Este un atac împotriva...
- SONDAJ: Vă păstrați susținerea pentru același candidat, la reluarea alegerilor prezidențiale?
- Casa lui Bogdan Peşchir, asaltată de mascaţi. "Bogpr" ar fi finanţat campania lui Georgescu cu un milion de euro
- Ministrul polonez de Externe, după decizia CCR: Democrația a prevalat. Alegerile libere și corecte sunt un drept...
- Cine sunt liderii politici care au criticat decizia CCR de anulare la alegerilor. Lista celor care au felicitat...
Ciprian Necula, sociolog: Unele au fost canale publice pe care le-am văzut cu toţii, şi altele au fost canale informale sau suversive sau cu tehnici de manipulare, ascunse ochiului public şi atenţiei publice şi care au influenţat până la un crez aproape religios indivizii că soluţia ca să zic aşa pentru România este un candidat cum de altfel se prezintă suveranist, în mod eronat. O să vedeţi teama şi ura propagată în continuare, pentră aceste canale vor funcţiona, nu vor fi oprite. Cei care se simt nedreptăţiţi pentru această decizie a CCR vor reacţiona, vor fi din ce în ce mai vehemenţi şi va trebui reechilibru social.
Ce ar fi influenţat decizia de anulare a alegerilor
Un alt factor care ar fi putut influenţa decizia de anulare a alegerilor poate fi considerată şi intervenţia partenerilor strategici.
Doru Buşcu, editorialist: România a fost într-o tentativă de lovitură de stat prin pasivitatea instituţiilor ei. Dacă s-a produs o iniţiativă în ultimă ultimă instanţă, am convingerea că acest lucru s-a produs ca urmare a intervenţiilor partenerilor strategici, şi poate şi a altor parteneri strategici din Uniunea Europeană, altminteri nu s-ar fi mişcat.
Iulian Fota, expert în securitate: Aliaţii, de la SUA până la aliaţii europeni, răsuflă uşuraţi, pentru că toţi au înţeles că, într-adevăr, în aceste zile, România a suferit un atac masiv dinspre Rusia.
Ce va urma acum pe scena politică este greu de estimat.
Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR: Nu avem altă soluţie decât Guvernul să dea o Hotărâre de Guvern să stabilească noii parametri pentru alegerea preşedintelui. Parlamentul a fost ales, îşi vor stabili structurile de conducere, îşi vor stabili preşedinţii, secretarii, chestorii.
Cristian Diaconescu, candidat la prezidenţiale turul 1: România a fost ţintă, deci pregătirea şi răspunsul instituţiei care se ocupă de securitatea naţională prioritar şi a intituţiei care se ocupă de procesul electoral şi de respectare a Constituţiei, cele două instituţii, după părerea mea, au acţionat corespunzător.
Momentan nu se poate preconiza o dată exactă la care s-ar putea reorganiza alegerile prezidenţiale, însă surse politice spun că cel mai devreme ar putea avea loc în martie anul viitor.