Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: "Atacul împotriva României a fost mult mai adânc decât se ştie"

Decizia CCR a căzut ca un şoc: alegerile prezidenţiale se reiau de la zero! Este un verdict istoric al judecătorilor constituţionali, dat în unanimitate cu două zile înainte de turul 2, între Călin Georgescu şi Elena Lasconi. De fapt, la ora când s-a dat decizia 40.000 de români votaseră deja în Diaspora. Acum, totul se schimbă. Practic, nu doar că vom vota din nou dar vom avea alţi candidaţi care se pot înscrie în cursă. Decizia vine după desecretizarea documentelor din CSAT şi pe fondul acuzațiilor de ingerință a Rusiei în acest scrutin. Un val de reacţii s-a stârnit deja. "Statul român a călcat în picioare democrația!" spune Elena Lasconi, Călin Georgescu încă nu a comentat.

de Redactia Observator

la 06.12.2024 , 19:45

Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA, a fost invitat în platoul Observator şi a comentat decizia de desecretizare a documentelor din CSAT, anularea alegerilor şi reacţia autorităţilor.

Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: Ce au spus autorităţile este 100% corect. Un lucru pe care nu l-a spus Iohannis este că, din ce mi s-a spus prin alte surse, nu am văzut detaliile, atacul a fost mult mai rău, mult mai adânc şi mult mai lat decât se ştie acum. Nu ştiu dacă e o chestie de cineva te-a lăsat sau nu te-a lăsat, dar e o chestie care cu fiecare zi, cu fiecare oră, se desfăşoară şi mai multe fapte ajung la vedere.

România a fost o ţintă clară a acestui atac?

Vezi și

Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: România a fost cea mai mare ţintă la acest atac, dar felul ăsta de atacuri au fost ţintite şi către alte ţări europene şi ne-europene, au încercat să facă şi în America. Aici a fost un atac de dimensiuni nevăzute până acum. Curtea Constituţională a luat decizia corectă în opinia mea. Cum se dezvăluie ancheta care o să vină o să iasă mult mai multe lucruri la vedere. Când ai de-a face cu aşa ceva, serviciile şi autorităţile trebuie să fie foarte atente să nu dezvăluie surse şi metode cum au fost învăţate unele lucruri, e un lucru sensibil, mulţi au criticat guvernul că nu a dat aceste lucruri mai devreme. 

Pe acelaşi subiect

Preşedintele ar fi trebuit să declasifice mai devreme?

Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: Poate da, poate nu. Sunt sigur că au lucrat mult la lucrul ăsta şi trebuie să aibă grijă să protejeze surse şi metode. Eu nu critic preşedintele sau CSAT pentru aceste câteva zile. Cred că a fost corect, au lucrat mult şi s-au gândit cu multă atenţie ce se poate dezvălui şi ce nu. Au fost discuţii între ambasada americană de aici, de la UE, toată lumea a lucrat foarte mult, ca faptele să fie spuse clar, fără greşeli, un moment de răscruce. Unu: fără şovăială, ăsta a fost un atac masiv împotriva democraţiei. Doi: asta arată importanţa democraţiei pentru UE şi NATO, România e cel mai bun aliat al SUA, al UE şi al NATO în această regiune. România şi Polonia sunt flancul de est care apără Europa împotriva agresiunii ruşilor. Fără România Europa ar suferi enorm. 

Curtea Constituţională a decis anularea întregului proces electoral

Curtea Constituţională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.

"În şedinţa din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituţională, în vederea asigurării corectitudinii şi legalităţii procesului electoral, şi-a exercitat atribuţia prevăzută de art.146 lit.f) din Constituţie şi, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele: În temeiul art. 145 lit. f) din Constituţie, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea preşedintelui României, desfăşurat în baza HG 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru preşedintele României în anul 2024 şi a HG 1061/2024 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea preşedintelui României în anul 2024", se arată în decizia CCR.

Alegerile prezidenţiale se reiau de la zero

Practic, în urma acestei decizii se anulează rezultatele din primul tur, iar alegerile prezidenţiale se reiau de la zero, inclusiv programul pentru desfăşurarea campaniei electorale.

"Procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare", se mai arată în decizia CCR.

Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Iniţial, în presă a apărut informaţia că judecătorii Curţii Constituţionale se întâlnesc vineri într-o întâlnire informală, pentru a analiza dacă vor dezbate într-o şedinţă oficială cererile depuse privind anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale.

CSAT a desecretizat informaţiile primite de la SRI, SIE şi MAI

Ulterior, judecătorii au adoptat oficial anularea alegerilor prezidenţiale. Joi, CSAT a desecretizat informaţiile primite de la SRI, SIE şi Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.

Astfel, informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2025 » Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: "Atacul împotriva României a fost mult mai adânc decât se ştie"