Cine sunt liderii politici care au criticat decizia CCR de anulare la alegerilor. Lista celor care au felicitat hotărârea
România este aşadar acum în impas politic. După decizia Curţii Constituţionale liderii partidelor au reacţionat imediat. Urmează o perioadă de incertitudine, în care se vor face calcule politice şi se vor lua decizii cu privire la cei care vor candida la următoarele alegeri prezidenţiale. Se fac calcule inclusiv pentru noul Guvern, care este încă împărţit după alegerile parlamentare.
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat printr-o postare pe Facebook, în care a şi-a arătat susţinerea faţă de decizia judecătorilor CCR. "Este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile prezidențiale trebuie reluate. În același timp, anchetele autorităților trebuie să arate cine sunt vinovații pentru tentativa de a influența masiv rezultatul scrutinului prezidențial. (...) Acum, sunt extrem de importante validarea mandatelor noului Parlament și realizarea unei majorități parlamentare pro-europene, care să susțină numirea rapidă a unui nou guvern."
Ce au declarat politicienii după anularea alegerilor
Şi ceilalţi colegi de partid sunt de aceeaşi părere cu liderul PSD. "În momentul ăsta s-a pus stop joc războiului. Războiul fără oşteni nu se poate desfăşura", declară Adrian Câciu. "Nu comentăm decizia Curţii, dar politic, social, pot sa vă spun că este o decizie pe care noi o considerăm corectă", a adăugat Lucian Romaşcanu, purtător de cuvânt PSD.
Nicolae Ciucă, fost lider al PNL şi candidat la algerile prezidenţiale a reacţionat şi el prompt printr-o postare pe Facebook, urmat de Sebastian Burduja, care a făcut câteva declaraţii: "Este esențial să dăm dovadă de calm, unitate și maturitate, punând în prim-plan interesul ţării și apărarea valorilor democratice. (...) Susțin toate eforturile necesare pentru clarificarea oricăror suspiciuni și pentru garantarea unui scrutin corect, care să reflecte voința reală a cetățenilor".
- Echipa lui Călin Georgescu ameninţă că va ataca la ÎCCJ decizia BEC şi AEP de anulare a alegerilor:...
- Elena Lasconi: "Nu renunț la lupta cea dreaptă pentru a îndrepta ce a distrus un sistem corupt în 35 de ani!"
- Anularea alegerilor generează noi temeri în rândul investitorilor. Analist: "E un semnal negativ din partea...
- Procurori: Bogdan Peșchir a cheltuit 4 milioane de lei pentru a cumpăra voturi în favoarea lui Călin Georgescu
- Elena Lasconi, întrebată dacă se va retrage pe ultima sută de metri: "Nicușor Dan este în scădere, eu în...
"Democraţia din România trebuie să se apere. Ei nu se vor opri aici, cei care ne vor răul, cei care au încercat sa submineze democraţia românească", a spus Sebastian Burduja.
Nu toţi politicieni sunt însă de acord cu decizia Curţii. Liderul Aur, George Simion, a transmis un mesaj tăios în care critică anularea alegerilor. "Sistemul îşi face de cap, vor să anuleze alegerile prezidenţiale, pentru că nu le ies sondajele de opinie cum ar trebui. Nu participaţi la manifestaţii stradale, nu vă lăsaţi provocaţi", a susţinut George Simion, preşedinte AUR.
Şi Diana Şoşoacă, preşedinta SOS România contestă decizia, pe care o consideră neconstituţională. "CCR ul trebuie în acest moment reţinut efectiv şi trimis în puşcărie pentru că ceea ce a făcut este un atac mârşav la Constituţia României. Totul, de la început, a fost o lovitură de stat! Pe mine nu mă interesează nici de Georgescu, nici de Lasconi. Eram obligată de situaţie să îl votez pe el, dar ce venea după, era potopul".
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban a avut şi el un cuvânt de spus. Într-o postare pe facebook, fostul premier al României spune că Decizia CCR are "caracterul unei lovituri de stat" şi distruge democraţia din România.
Reacţii au venit şi din partea partidului candidatei Elena Lasconi, care afirmă încrederea în justiţie.
"Toate instituţiile care au eşuat în ultimele săptămâni să prevină un scenariu ca cel de azi, trebuie să îşi facă treaba. Sper să vedem o anchetă solidă", declară Dominic Fritz, vicepreşedintele USR.
"Cei care au orchestrat acel exerciţiu de manipulare al alegerilor prezidenţiale o vor face încă o dată statul român este slab şi nu poate să prevină. Nu ne permitem să mai trecem încă o dată prin aceeaşi situaţie, ca un actor statal să influenţeze alegerile pentru preşedintele României", ne spune Cristian Seidler, lider USR.
Reacţii au venit şi din partea lui Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.
"Este o decizie fără precedent şi cred că avem nevoie de mai multe explicaţii. Trebuie să aşteptăm justificarea Curţii Constituţionale. Este nevoie de transparenţă deplină. Încrederea cetățenilor în instituțiile statului s-a zdruncinat în asemenea măsură încât apar riscuri uriaşe, riscuri foarte mari pe termen lung. Așa că ne așteptăm, mă aștept, să obținem mult mai multe informații", susţine Kelemen Hunor, preşedinte UDMR.
Nicuşor Dan, despre o candidatură la prezidenţiale
Decizia Curţii Constituţionale de a anula alegerile prezidenţiele presupune reluarea de la zero a întregului proces de vot, ceea ce implică posibili noi candidaţi în cursa pentru Cotroceni. Nicuşor Dan, de exemplu, nu a negat vehement probabilitatea de a candida: "Cred că toată lumea trebuie să-şi facă analizele. Nu m-am gândit până acum la asta. Dar, în fine, o să fac cu colaboratorii mei aceleaşi analize pe care le face toată lumea"
O reacţie a venit şi din partea lui Mircea Geoană, care a candidat ca independent la alegerile prezidenţiale. Într-o postare pe facebook, acesta a spus că trebuie ca România să înţeleagă de ce s-a ajuns în aceast situaţie şi chiar dacă momentul este unul critic, trebuie să îl depăşim cu calm. "Cu 2 zile înainte de a sărbători Constituția, avem obligația să înțelegem de ce am ajuns aici și abia apoi să găsim o soluție credibilă pentru viitor. Este un moment complicat, pe care va trebui să-l depășim cu calm și înțelepciune. România rămâne pe marginea prăpastiei, cu societatea radicalizată și confuză, cu instituții decredibilizate, cu reputația externă grav afectată, cu economia la un pas de colaps. Instituțiile statului român au datoria să se asigure că, de data aceasta, procesul electoral este unul corect. Nu poți să te prefaci că ai finanțare zero și în spate să cheltui ilegal milioane de euro. Cine trișează nu poate să aibă pretenția să nu se anuleze concursul".
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰