Update Curtea Constituţională a anulat cu unanimitate primul tur al prezidenţialelor. Alegerile se reiau de la zero
Situaţie fără precedent în istoria alegerilor prezidenţiale din România. Cu două zile înainte de al doilea tur de scrutin, Curtea Constituţională a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale, pe baza documentelor desecretizate de CSAT, care îl vizează pe candidatul Călin Georgescu.
- Jaf la o sală de jocuri de noroc din Braşov. Hoţii au ameninţat casiera şi au fugit cu aproape 100.000 de lei. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Mărturia Ştefaniei Neagoe, românca expulzată din Serbia şi interzisă fără explicații: "A existat un sentiment de teamă"
Curtea Constituţională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale. Practic, în urma acestei decizii se anulează rezultatele din primul tur, iar alegerile prezidenţiale se reiau de la zero, inclusiv programul pentru desfăşurarea campaniei electorale. Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Desfăşurarea evenimentelor după anularea alegerilor prezidenţiale LIVE TEXT:
UPDATE 22:00. Procesul electoral privind alegerea preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui, arată vineri Curtea Constituţională, în motivarea deciziei prin care a anulat scrutinul prezidenţial.
UPDATE 21:25. Călin Georgescu, unul dintre cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Cotroceni, a avut o primă reacţie după CCR a anulat întreg procesul electoral penntru alegerile prezidenţiale.
- BEC a oprit după 3 ore votul din diaspora unde românii continuau să voteze, deşi CCR a anulat primul tur. Câţi...
- Nicio dezbatere Lasconi - Georgescu, în cele mai tensionate alegeri prezidențiale de la Revoluție. Mesaje pentru...
- Alegeri prezidenţiale din 2025. Votarea în diaspora se încheie la ora 21.00 ora României. Noi reguli privind...
- Elena Lasconi: Nu cred că a existat o influență din partea Rusiei la alegeri. Nu am văzut nicio dovadă
- Ultimele calcule pentru prezidenţiale. Crin Antonescu se teme de o trădare, iar Călin Georgescu ia în calcul şi...
UPDATE 20:45. Biroul Electoral Central a respins, vineri, solicitarea Partidului Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi (DREPT) de anulare a alegerilor parlamentare.
UPDATE 19:45. Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA, a fost invitat în platoul Observator şi a comentat decizia de desecretizare a documentelor din CSAT, anularea alegerilor şi reacţia autorităţilor.
UPDATE 19:25. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că el rămâne în mandat până va fi ales un nou preşedinte al României.
UPDATE 18:15. Vicepreşedintele USR, Dominic Fritz, a declarat vineri că partidul cere tuturor partidelor pro-europene să susţină în continuare candidatul care a obţinut cele mai multe voturi la scrutinul din 24 noiembrie, Elena Lasconi, care va candida din nou. "Cerem încă o dată tuturor partidelor, la fel cum s-a întâmplat în ultimele zile, să se adune în spatele ei ca să combatem riscul extremismului care încă există în ziua de azi", a spus Fritz.
UPDATE 18:08. Liderii PNL discută în partid varianta ca Ilie Bolojan să fie noul candidat al liberalilor la reluarea primului tur al alegerilor prezidenţiale, au declarat surse politice pentru Observator.
UPDATE 17:51. Ludovic Orban a reacţionat, printr-un mesaj pe Facebook, în care a transmis că decizia are "caracterul unei lovituri de stat" şi că distruge democraţia din România.
UPDATE 17:28. Până vineri, la ora 17,00, au votat în diaspora, pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, 48.068 de alegători, reprezentând 0,27% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Votarea continuă deocamdată în secţiile de vot din străinătate, dar CCR a decis anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale. Biroul Electoral Central ar urma să ia o decizie în acest sens.
UPDATE 17:11. Decizia Curţii Constituţionale privind anularea alegerilor prezidenţiale este una fără precedent, iar instituţiile statului trebuie să vină cu mai multe informaţii referitoare la 'dosarul Georgescu' pentru a restabili încrederea cetăţenilor, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
UPDATE 16:46. „Într-un moment atât de important, este esențial să dăm dovadă de calm, unitate și maturitate, punând în prim-plan interesul Țării și apărarea valorilor democratice”, afirmă fostul candidat PNL la prezidențiale, Nicolae Ciucă, după ce Curtea Constituţională a anulat cu unanimitate primul tur al prezidenţialelor. El precizează că înțelege importanța legitimității procesului electoral.
UPDATE 16:40. Potrivit surselor Observator, forţele de ordine se pregătesc pentru eventuale mişcări de stradă în Bucureşti şi marile oraşe. Conform informaţiilor, la intrările şi ieşirile din Capitală au fost instalate filtre mixte formate din poliţişti şi jandarmi. De asemenea, aceleaşi surse susţin că peste 1.000 de jandarmi din Bucureşti sunt în deja în stare de alertă, ceea ce înseamnă că sunt pregătiţi să intervină în orice moment dacă situaţia o va impune.
UPDATE 16:40. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) consemna creşteri de 5% pe indicii principali după ce Curtea Constituţională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale. Asta înseamnă că piaţa, pe care tranzacţionează acum peste 200,000 de români, spune ca s-a luat o decizie bună.
UPDATE 16:12. Președintele Klaus Iohannis susține de la ora 19:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă după ce Curtea Constituțională a decis vineri anularea alegerilor prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero.
UPDATE 15:58. "Praful și pulberea s-a ales de aceste alegeri lovite de nulitate absolută odată cu excluderea mea de pe lista candidaților la prezidențiale", afirmă Diana Șoșoacă. "Acum mă mai opriți să candidez sau veți da încă o lovitură de stat?", a mai precizat Şoşoacă.
UPDATE 15:55. Fostul ministru al Justiției și judecător al Curtii Constituționale, Tudorel Toader, a declarat vineri după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale că țara va fi condusă, conform legii, de un președinte din Senat care va prelua interimatul funcției, după încheierea mandatului lui Iohannis.
UPDATE 15:53. Presa internaţională a tratat în regim de "breaking news", vineri, ştirea că alegerile prezidenţiale din România au fost anulate de Curtea Constituţională.
UPDATE 15:52. Se votează în continuare în Italia şi în întreaga diasporă de fapt. Şi asta pentru că această decizie a CCR trebuie urmată de o decizie a BEC prin care votul să fie oprit în străinătate. Votul a început la ora 12:00, orele locale. Până în acest moment, votaseară peste 37.000 de persoane. E o situaţie fără precedent.
UPDATE 15:48. Elena Lasconi, candidata USR în turul doi de scrutin, a declarat vineri, după anularea alegerilor prezidenţiale, că astăzi este momentul în care statul român a călcat în picioare democraţia. Ar fi trebuit să mergem mai departe cu votul, spune aceasta. Astăzi au distrus 35 de ani de muncă grea. Decizia CCR este ilegală, imorală şi zdrobeşte însăşi esenţa democraţiei – votul, mai spune Lasconi.
UPDATE 15:40. Situaţie fără precedent în istoria alegerilor prezidenţiale din România. Curtea Constituţională a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale, pe baza documentelor desecretizate de CSAT, care îl vizează pe candidatul Călin Georgescu.
"La baza democraţiei stă votul liber şi corect al oamenilor, ori falsificând alegerile, falsifici democraţia într-o ţară. După acest eveniment al alegerilor falsificate cu ajutorul boţilor şi cu ajutorul unor actori statali din România, multe alte state europene îşi vor lua măsuri suplimentare de precauţie. Nu e vorba doar de manipularea prin TikTok, e vorba şi de încălcarea legislaţiei electorale. Orice promovare plătită trebuie marcată ca atare. Au avut loc sute de acţiuni ilegale în interiorul campaniei electorale ale domnului candidat Călin Georgescu", a declarat Valeriu Turcan, analist politic, într-o intervenţie telefonică pentru Observator.
UPDATE 15:36. Reacţia lui Marcel Ciolacu, după anularea primul tur al alegerilor prezidenţiale: "Este singura soluție corectă".
UPDATE 15:34. Întreg procesul electoral se va relua de la zero şi nu e clar când va stabili noile date pentru turul 1 şi turul 2, asta în condiţiile în care mandatul lui Klaus Iohannis, actualul preşedinte al României, expiră pe 21 decembrie. Funcţia de şef al statului va deveni vacantă. Potrivit Constituţiei, funcţia va fi preluată de preşedintele Senatului, un preşedinte al Senatului care va fi ales după instalarea noului guvern. Dacă preşedintele Senatului refuză, atunci preşedinte va deveni preşedintele Camerei Deputaţilor.
UPDATE 15:28. George Simion, preşedintele AUR, a reacţionat vehement într-un mesaj pe reţelele de socializare, după ce Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale, urmând ca întregul proces electoral să fie reluat de la zero. "Lovitură de stat în plină desfăşurare", a scris Simion pe Facebook.
UPDATE 15:20. Decizie istorică în România. Curtea Constituţională a anulat rezultatele din primul tur la alegerile prezidenţiale chiar în timp ce diaspora vota pentru turul 2. Practic, a anulat întregul proces electoral, iar alegerile prezidenţiale se reiau de la zero în integralitate. Asta înseamnă că se vor strânge iar semnături şi depune din nou candidaturile.
UPDATE 15:05 Curtea Constituţională a votat anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale din România, care a fost câştigat de Călin Georgescu, urmat de Elena Lasconi. Alegerile se vor relua de la zero, au decis judecătorii CCR, urmând ca Guvernul să stabilească noi date pentru votare.
UPDATE 14:50 Curtea Constituţională a decis anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale, în urma sesizărilor primite pe baza informaţiilor desecretizate de CSAT, potrivit surselor Observator. La ora 15:00 urmează ca decizia să fie supusă la vot.
Ştirea iniţială: Până la ora 12:00, aproape 5.000 de români au votat deja în Diaspora la alegerile prezidențiale. Asta în timp ce judecătorii Curții Constituționale s-au reunit din nou în această dimineață pentru a analiza dacă nu cumva există elemente noi, în lumina documentelor desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, elemente și informații noi care să conducă la o eventuală anulare a alegerilor prezidențiale de duminică. Asta în contextul în care au fost depuse mai multe sesizări la Curtea Constituțională. Judecătorii curții s-au reunit și ieri într-o discuție informală. Nu a fost o ședință de judecată oficială, ci o discuție informală în care judecătorii au analizat mai degrabă dacă sesizările depuse acum pe baza rapoartelor declasificate ale serviciilor secrete rapoarte prezentate în Consiliul Suprem de Apărare a Țării pot fi sau nu admise.
Aseară, Curtea Constituțională a transmis că toate aceste sesizări vor fi analizate și examinate însă după turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în momentul în care Curtea va intra în procedura de validare a alegerilor. Practic, ce înseamnă asta? Ne-am putea afla săptămâna viitoare, în scenariul ipotetic în care Călin Georgescu să câștige alegerile prezidențiale la votul românilor duminică seară. Dar Curtea Constituțională, pe baza sesizărilor depuse acum, în lumina noilor documente și informații pe care le avem din rapoartele desecretizate de CSAT, să invalideze mandatul, în contextul în care Curtea Constituțională dezbate din nou într-o ședință informală, care a început la ora 10, dacă nu există elemente noi acum care să conducă la anulare alegerilor prezidențiale până duminică. Doar cei 9 judecători ai CCR știu dacă românii din țară vor merge sau nu la urne duminică.
Dacă funcția de președinte devine vacantă, atunci cel care ocupă ca interimar această funcție ar trebui să fie președintele Senatului sau, în ordine, cel al Camerei Deputaților. Însă mai există un articol, lege organică adoptată de Parlamentul României, și doar în cazul în care în România s-ar declara stare de război sau stare de catastrofă. Nu e cazul în acest moment, deși avem un război hibrid în plină desfășurare. Aceste războaie hibrid sunt mai greu de înțeles și de perceput de către oameni.
Dincolo de sesizările depuse la Curtea Constituțională, avem și o latură penală a ceea ce am văzut în ultimele zile. În primul rând, Parchetul General analizează acum toate rapoartele prezentate de serviciile secrete în Consiliul Suprem. DIICOT anchetează în acest caz o posibilă constituire de grup infracțional organizat în legătură cu campania electorală și finanțarea campaniei lui Călin Georgescu.
Alegeri prezidenţiale. CCR analizează dacă se vor dezbate cererile de anulare a primului tur
Judecătorii Curţii Constituţionale a României s-au întrunit, vineri, într-o întâlnire informală, pentru a analiza dacă vor dezbate într-o şedinţă oficială cererile depuse privind anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale, au precizat oficiali ai CCR. Potrivit surselor Observator, este vorba despre alte cereri de anulare, depuse de joi seară până azi.
Joi seară, instanţa constituţională a anunţat că cererile depuse privind anularea primului tur al prezidenţialelor urmează să fie examinate în cadrul procesului de validare a alegerilor. "Având în vedere solicitările reprezentanţilor mass-media cu privire la primirea unor petiţii şi cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României, Curtea Constituţională precizează că acestea au fost înregistrate şi urmează să fie examinate conform prevederilor constituţionale şi legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor'', se preciza într-un comunicat al CCR.
În comunicat se menţiona că, în această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, Curtea poate examina contestaţii formulate de către candidaţii calificaţi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
Curtea Constituţională a primit joi patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.
Alegeri prezidențiale 2024, turul 2. Diaspora a început deja să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în care se înfruntă Elena Lasconi (USR) și candidatul independent Călin Georgescu. Prima secţie de vot din străinătate s-a deschis la Auckland, Noua Zeelandă, vineri la ora locală 12:00 (01:00 ora României).
După primul tur al alegerilor prezidenţiale 2024, care a avut loc în perioada 22-24 noiembrie în Diaspora și pe 24 noiembrie la secțiile din țară, Călin Georgescu a obţinut 22,94% (2.120.401 voturi), iar Elena Lasconi - 19,17% (1.772.500 voturi), potrivit rezultatelor oficiale ale BEC.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰