Ministrul polonez de Externe, după decizia CCR: Democrația a prevalat. Alegerile libere și corecte sunt un drept inalienabil
Presa internaţională a reacţionat cu rapiditate la vestea că alegerile prezidenţiale din România au fost anulate. Jurnaliştii străini au scris că decizia este una fără precedent şi că vine după ce documentele serviciilor secrete au dezvăluit că Rusia a dus o campanie majoră de promovare a lui Călin Georgescu. Inclusiv mari oficiali din lume au transmis mesaje românilor.
Ministrul polonez de Externe, Radek Sikorski, a salutat faptul că a fost găsită o soluţie în conformitate cu Constituția României și că democrația a prevalat: "Alegerile libere și corecte, fără interferențe străine, sunt un drept inalienabil al tuturor cetățenilor din țările democratice".
O reacţie a venit şi din partea Franţei.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului francez pentru Europa şi Afaceri externe spune că Parisul urmărește cu atenție desfășurarea procesului electoral din România și este îngrijorat de amestecul ilegal al Rusiei, prin intermediul TikTok: "Franța urmărește cu mare atenție desfășurarea procesului electoral din România. (...) Exprimăm îngrijorarea noastră profundă în urma publicării de către Administrația Prezidențială a unor documente declasificate care menționează - arată ingerințe din partea Rusiei, în special prin rețeaua TikTok".
- Cine sunt liderii politici care au criticat decizia CCR de anulare la alegerilor. Lista celor care au felicitat...
- Echipa lui Călin Georgescu ameninţă că va ataca la ÎCCJ decizia BEC şi AEP de anulare a alegerilor:...
- Reacţia SUA după anularea alegerilor prezidențiale din România. Washingtonul îndeamnă la calm şi la...
- TikTok, interzis în SUA. Startup-ul american Perplexity AI propune o fuziune cu platforma
- Acordul de încetare a focului în Gaza, reluat. Israelul confirmă că a primit lista primilor ostatici eliberaţi...
Oligarhul moldovean fugar Ilan Şor, citat de TASS, declară sfârșitul democrației în România după decizia CCR: "Sunteți împotriva NATO, împotriva ajutorului militar pentru Ucraina. Ești pentru parteneriatul cu Rusia, pentru suveranitatea țării tale - asta e, nu ai nicio șansă să fii ales pe teritoriul țării asupra căreia ai control. Ceea ce s-a întâmplat cu Călin Georgescu".
Decizia istorică a CCR a pus România pe prima pagină în presa internaţională
Televiziunile britanice au tratat ştirea de la Bucureşti drept un adevărat Breaking News.
Sky News: "Trecem acum la ştiri din România, acolo unde instanţa supremă a anulat rezultatul primului tur al alegerilor" / "Nimeni nu credea cu adevărat că alegerile prezidenţiale vor fi anulate. Decizia Curţii Constituţionale a venit din senin".
BBC: "Anunţul vine la doar câteva zile după ce agenţiile de securitate au dezvăluit detalii despre ceea ce pare a fi o tentativă majoră de interferenţă în alegerile prezidenţiale ale ţării folosind platforma de social media TikTok" / "Întregul proces al alegerilor trebuie reluat de la zero, inclusiv campaniile electorale. Aşteptăm ca guvernul să anunţe data la care va începe campanie, dar momentan nu avem nici măcar guvern aici, în România".
Jurnaliştii americani de la Washington Post au notat că: "În lumina publicării informațiilor, Curtea Constituțională a României a primit mai multe plângeri legale prin care era îndemnată să anuleze votul din primul tur" .
Reuters se concentrează pe profilul candidatului independent care a câştigat primul tur: "Călin Georgescu, care vrea să pună capăt sprijinului românesc pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei, a obţinut o victorie care a stârnit semne de întrebare asupra modului în care o astfel de surpriză a fost posibilă într-un stat membru al Uniunii Europene și NATO".
CNN: Decizia încheie un ciclu electoral zbuciumat din România
La Moscova, agenţia Ria Novosti spune că: "La presiunea publicului, Curtea Constituțională a decis să analizeze noile plângeri primite, în ciuda faptului că vineri cetățenii români au început să aleagă un președinte în turul doi în străinătate".
Associated Press: "Decizia fără precedent a Curții Constituționale – care este definitivă – a venit după ce președintele Klaus Iohannis a desecretizat miercuri informațiile care susţin că Rusia a desfășurat o campanie extinsă cuprinzând mii de conturi de social media pentru a-l promova Călin Georgescu pe platforme precum TikTok și Telegram".
Politico: "O instanţă românească a anulat alegerile prezidenţiale pe fondul temerilor privind influenţa rusă".
La Stampa: "Întregul proces pentru alegerea preşedintelui român va trebui repetat, cu guvernul însărcinat cu stabilirea unei noi date".
CNN: "Decizia încheie un ciclu electoral zbuciumat din România, aceeași instanță ordonând săptămâna trecută renumărarea voturilor din primul tur".
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰