Antena LIVE

Curs valutar

Video

Cel mai cunoscut violonist român, despre concertul în care nu a mai putut vedea notele din cauza măştii

Viața lor a fost dată peste cap în feluri de neimaginat. Pentru că sunt dependenți de ceilalți, de contactul uman, de emoții, de public. Artiștii, fie că e vorba de cântăreți sau actori, trec prin cea mai grea perioadă a vieții lor: nu mai au concerte, spectacole, audiții. Dar mulţi s-au reinventat şi se pregătesc de marea întâlnire cu publicul.

De la 04.01.2021, 18:32
WhatsApp
Vezi și:

Alexandru Tomescu este cel mai cunoscut violonist al zilelor noastre. A câștigat dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu din 1702, obiect de patrimoniu din categoria Tezaur. Pasionat de muzică, Tomescu iubește, paradoxal, liniștea.

Şi tocmai pentru că iubeşte liniştea, să stea mai mult cu sine şi cu familia a fost o binecuvântare. „Eu mă simt foarte confortabil cu mine însumi, aș putea petrece zile, săptămâni, luni întregi explorând tot felul de zone de acolo și, de aceea, într-un fel am apreciat acest timp de gândire, de existență pe care ni l-a oferit perioada de izolare.”

A plecat din Bucureşti când a fost carantină totală şi a simţit că este privilegiat că poate sta timp de două luni în mijlocul naturii. Şi-a luat de-acolo liniştea şi energia care să-i dea forţă pentru orice ar urma. O pauză necesară după o perioadă nebună, în care viaţa îi devenise un concert fără întrerupere. „Chiar anul trecut stabilisem un nou record personal și anume cântasem trei concerte în trei țări diferite în trei zile consecutive, un adevărat maraton. Acum am învățat să fac un pas înapoi, să respir, să mă bucur de timp pe care îl îl consideram și îl consider și acum cel mai important lucru de care dispunem noi oamenii. Acest lux al timpului.”

Concert cu mască

A mai avut concerte în timpul pandemiei, dar nimic nu a mai fost la fel. Cel mai complicat a fost să cânte cu mască. “La primele concerte a fost neobișnuit, că nu aveam această experiență. Țin minte și acum, era un concert în aer liber cu filarmonica din Cluj, acolo în Piața Unirii. Cântam toți cu mască. Și mi-am dat seama în timp ce cântam că începe să-mi alunece masca, îmi intra în ochi, nu mai puteam să văd notele din partitură. Mă rog, un artist este antrenat să facă față celor mai dificile situații, așa că am făcut apel la resursele mele de memorie și am cântat cu ochii închiși.”

A învăţat să aprecieze privilegiul de a cânta în faţa unor oameni. De a cânta în confortul şi condiţiile impecabile ale unei săli de concert. Şi, în ciuda noilor condiţii, a continuat să cânte de câte ori i s-a dat şansa. “Sunt recunoscător că aceste concerte s-au putut petrece totuși în aer liber sau chiar într-o biserică, dar confortul pe care ți-l asigură un spațiu adecvat, condițiile sonore în primul rând, condițiile de reverberație, confortul și celor care stau acolo pe fotoliile sălii de concert și ascultă, toate lucruruile acestea pe care noi le luam drept garantate, cred că am ajuns să le apreciem la adevărata lor valoare exact acum. Acum când nu mai sunt acolo.”:

Tocmai de aceea amintirea ultimului concert înainte de pandemie este una dintre cele mai preţioase. Se întâmpla la Cluj, un concert caritabil cu un nume parcă predestinat: “Din întuneric spre lumină”. “Era ceva în aer. Zburam către Cluj, erau mai mulți artiști în avion, unii aveau de cântat concerte pe la diverse evenimente, ne-am făcut un selfie pe scara avionului și parcă aveam senzația că suntem așa, cum e în filmele americane, când mergi și vezi în spatele tău că se prăbușește totul. Și chiar așa s-a și întâmplat. Țin minte exact acea senzație de cădere în gol pe care o aveam, nu știam ce se va întâmpla, nu vedeam nicio limită și nu mi-era neapărat teamă.”

Un an ca o simfonie de Beethoven

Lecţiile pandemiei pentru marele violonist au venit de la oamenii dragi. „Spărgătoarea de rutină este fetița noastră care împlinește în curând șase ani. Ea are o energie inepuizabilă de la prima oră până târziu în noapte și se bucură. Este o lecție pentru noi adulții de bucurie, de plenitudine a trăirii vieții, a trăirii fiecărei clipe. De la mama mea învăț reziliența, este profesoară de vioară, acum la pensie, dar îi face deosebită plăcere să lucreze cu copiii. Organizează chiar zilele acestea un concurs online pentru tinerii muzicienii. Pandemia nu a oprit-o deloc.”

Este anul în care se împlineşte un sfert de mileniu de la naşterea lui Ludwig van Beethoven. Şi, pentru Tomescu, muzica anului 2020 nu poate fi decât o simfonie a marelui compozitor. “Lucrarea asupra căreia mă aplec în această perioadă este simfonia a noua a lui Ludwig van Beethoven și cred că s-ar potrivi pentru ce trăim noi, ce am trăit acest an, mai ales că Beethoven vorbește în final despre această bucurie a prieteniei care înfrățește oamenii, și îi apropie, și îi aduce împreună.”

Dialoguri susținute de 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

artist pandemie
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025