Cum se completează amiabila de pe telefon, în caz de accident rutier. Când nu poate fi folosită aplicaţia
De astăzi, constatarea amiabilă în caz de accident se poate face direct pe telefonul mobil. Biroul Asigurătorilor Auto din România a dezvoltat o aplicaţie care îi scapă pe şoferi şi de birocraţie şi de drumuri până la secţia de Poliţie.
De Mădălina Chiţac la 17.10.2022, 19:48"Meniul constatări, adaugă o constatare. Aplicaţia ne întreabă când s-a produs accidentul". Amiabila este aplicaţia care ar trebui ca, de acum înainte, să-i scutească pe şoferi de explicaţiile scrise şi de drumurile făcute la secţiile de poliţie dacă sunt implicaţi într-un accident rutier minor. "Se va termina cu pixul pe portbagajul maşinii, în ploaie, în vânt. Este un instrument facil care, practic, va reuşi să scurteze timpii de completare a tuturor documentelor necesare deschiderii unui dosar de daună", spune Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF.
Amiabila în caz de accident, direct pe telefon
Până acum, un dosar de daună putea fi deschis şi în patru zile. Acum, aplicaţia poate fi descărcată pe orice smartphone. Iar în caz de accident uşor, "două persoane care deţin asigurare completează datele, dacă nu le au deja completate în contul de amiabilă. Odată completate, se face schiţa evenimentului, se fac fotografii de la locul accidentului", explică Mădălin Roşu, preşedintele BAAR.
Pe telefon se vor putea indica date exacte despre evenimentul rutier. Locul, ora, poziţiile autovehiculelor, gradul de avariere. Tot în aplicaţie se va putea face şi schiţa accidentului. "Datele care sunt trecute în aplicaţie sunt transmise către cei doi asigurători, asigurătorul persoanei păgubite şi a celei vinovate. Viteza de lucru din acest moment va fi din ce în ce mai mare", afirmă Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF.
- Aplicația "Amiabila" este disponibilă din 17 octombrie. Instrucțiuni de folosire, pas cu pas
- Veste bună pentru toţi şoferii din România: constatarea amiabilă se poate realiza online. Cum se completează...
- De astăzi, schimbare majoră pentru șoferii români implicați în accidente. Amiabila se poate completa online, pe...
"Dacă un asigurător se va mişca mai repede, va câştiga la capitolul imagine şi la capitolul încredere. Iar clienţii, cu siguranţă, vor migra, mai târziu, către acel asigurător", crede Mădălin Roşu, preşedintele BAAR.
Aplicaţia a fost descărcată până acum de câteva mii de persoane. Însă cei mai mulţi şoferi n-au auzit încă de ea. "E cel mai bine cu aplicaţie, probabil că va fi mult mai la îndemână", este de părere un şofer. "Astăzi dimineaţă am auzit, la ştiri, la Observator! Urmează s-o instalez, că e bine s-o ai în telefon, mai ales în jungla din Bucureşti", spune un altul. "Evident că este utilă, mai ales că am trecut prin aşa ceva. Şi se pierde mult timp. Aşa, dacă doar din aplicaţie se poate rezolva situaţia, da, perfect", mărturiseşte un şofer.
Când nu poate fi folosită aplicaţia Amiabila
"La fel ca în cazul amiabilei clasice, aplicaţia nu poate fi folosită în orice condiţii, ci doar atunci când a avut loc un accident auto minor, în care nu au fost implicate mai mult de două maşini, şi din care nu a rezultat vătămare corporală a unei persoane. De asemenea, nu poate fi încheiată amiabila nici când, în urma accidentului, a rezultat avarierea unor obiecte exterioare", precizează Mădălina Chiţac, reporter Observator.
Aplicaţia a costat 150.000 de euro şi a fost creată de Biroul Asigurătorilor Auto din România. Curând, aplicaţia va fi actualizată, iar şoferii vor primi notificări în momentul în care le expiră poliţa RCA sau ITP-ul.