Antena Meniu Search
x

Aplicația "Amiabila" este disponibilă din 17 octombrie. Instrucțiuni de folosire, pas cu pas

Jumătate de milion de români vor scăpa, în fiecare an, de birocrație, în caz de mici accidente în trafic. A fost lansată aplicaţia "Amiabila", prin care şoferii implicaţi în accidente pe șoselele din România nu mai trebuie să își facă griji dacă nu au la ei un formular de înțelegere amiabilă. Documentul poate fi completat și online. Platforma exista deja în alte state. 

de Redactia Observator

la 17.10.2022, 14:12

Aplicația Amiabila este disponibilă din 17 octombrie - Shutterstock

Aplicaţia Amiabila este disponibilă pentru români din 17 octombrie

De astăzi, 17 octombrie, constatarea amială în caz de accident poate fi completată direct de pe telefon. Şoferii vor avea acces la o aplicaţie de mobil, conectată la toţi asiguratorii RCA. În cazul în care șoferii nu cunosc exact locul accidentului, aplicația dispune de localizare exactă prin GPS.

De asemenea, prin fotografierea cărții de identitate, aplicația extrage și completează automat datele printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate.

Instrucţiuni de folosire a aplicaţiei Amiabila

Pe acelaşi subiect

Aplicația, numită ”Amiabila”, are și un site de prezentare în care este descris modul de funcționare.

Descarcă aplicaţia

Primul pas este să descarci gratuit aplicația din Google Play Store sau App Store direct pe telefonul mobil.

Crează-ţi un cont

După ce ai descărcat aplicaţia, crează-ţi un cont de utilizator, folosind un user email sau număr de telefon + parola. După ce ți-ai creat și verificat contul, poți începe procesul.

Completează datele personale

Poți fotografia Cartea de Identitate, iar aplicația extrage și completează automat datele printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate (OCR).

Completează datele privind momentul accidentului

Constatările au rubrică separată, unde poți urmări istoricul propriu sau de unde poți crea oricând o nouă constatare amiabilă cu butonul “Adaugă Constatare”. Aplicația dispune de localizare exactă prin GPS și autocompletarea adresei unde s-a petrescut accidentul în cazul în care nu știi adresa.

Selectează daunele provocate

Poți selecta direcția impactului, cât și avariile suferite de vehicul

Costruirea circumstanțelor accidentului

Împrejurările selectate (vehicul staționat; vehicul oprit; la momentul plecării; deschizând portiera; la momentul opririi; ieșind dintr-o parcare etc. ) generează construcția schițelor. Rezultatele și fotografiile de la locul accidentului contribuie la stabilirea vinovăției.

Completarea datelor vehiculului B

Conducătorul autovehiculului B trebuie să parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună. Astfel aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibilă trimiterea documentelor comune către asigurătorii ambelor părți implicate.

Crearea schiței accidentului

În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se întâmple.

Semnarea şi trimiterea documentelor asiguratorilor RCA

Ultimul pas este de a semna și trimite documentele asiguratorilor RCA ai celor doi conducători implicați în accident.

Când se completează inţelegerea amiabilă în caz de accident uşor

Legislația prevede încă din anul 2009 că accidentele ușoare pot fi soluționate, dacă ambii şoferi sunt de acord, și printr-o înțelegere amiabilă, cu ajutorul companiilor din domeniul asigurărilor. De altfel, este în avantajelor ambelor părți să ajungeți la o înțelegere amiabilă. Acest lucru salvează atât timp, cât și parcurgerea altor proceduri, fiind cea mai eficientă metodă de rezolvare a unui accident ușor, fără nevoia intervenţiei ofiţerului de poliţie.

Codul rutier din România definește accidentul ușor ca fiind un eveniment rutier care întruneşte simultan condiţiile:

  • A avut loc pe un drum deschis circulaţiei publice, sau şi-a avut originea într-un asemenea loc;
  • Au rezultat numai pagube de natură materială, la cel puțin unul dintre vehicule;
  • Cel puțin unul dintre vehiculele implicate era în mișcare.

Un lucru foarte important pe care conducătorii auto trebuie să-l ştie e că pot realiza online, în aceeaşi aplicaţie, şi schiţa accidentului rutier în care au fost implicaţi. La final, fiecare şofer va putea trimite că firma de asigurări constatarea realizată în acest mod.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri Auto » Aplicația "Amiabila" este disponibilă din 17 octombrie. Instrucțiuni de folosire, pas cu pas