"Două becuri, 6 milioane". Preţurile uriaşe practicate de opt service-uri auto mari
Consiliul Concurenţei dezvăluie practicile scandaloase pe care le investighează în cazul mai multor service-uri auto din cea mai bogată zonă a ţării. Tarife triple faţă de nivelul pieţei şi înţelegeri clandestine pentru a menţine acest barem ridicat. Din toată afacere, tot şoferii au de pierdut. Companiile de asigurare ar putea scumpi poliţele RCA, ca să acopere sumele enorme cerute de ateliere.
De Mădălina Chiţac la 06.08.2024, 20:14Opt dintre cele mai mari service-uri auto din Bucureşti şi Ilfov au intrat în vizorul Consiliului Concurenţei.
Service-uri suspectate că au umflat preţurile
"Am primit o plângere din partea unei firme de asigurări. Sunt o serie de service-uri care practică, la reparaţii, închirierea maşinii de înlocuire, practică pe RCA nişte tarife foarte mari, mult dincolo de nivelul de piaţă. De 2-3 ori peste nivelul pieţei", spune Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
"Service-urile acţionează în defavoarea consumatorilor. Folosesc un preţ pentru o persoană fizică şi un preţ pentru asigurători. Asigurătorii sunt obligaţi să plătească factura pe care le-o trimite service-ul", a explicat Sergiu Costache, expert asigurări.
- Ce informaţii trebuie să conţină o filmare pentru ca şoferii agresivi să poată fi amendaţi: "Nu ne dorim o...
- Codul Rutier se modifică. Din toamnă, şoferii pot fi amendaţi în baza înregistrărilor camerelor de bord sau...
- Poliţele RCA, mai scumpe în Bucureşti şi Ilfov. ASF a publicat noile tarife de referinţă
Ora de manoperă, 700 de lei pe baza RCA
Ora de manoperă ajunge la 700 de lei în cazul unei reparaţii făcută pe baza RCA. În vreme ce un şofer care plăteşte singur este taxat de trei ori mai puţin. Alt exemplu. În cazul unei reparaţii, un atelier auto a facturat intervenţia cu 58.000 de lei şi maşina de schimb cu 44.000 de lei. Aproape dublu faţă de evaluarea companiei de asigurări.
- Reporter: Aţi reparat recent maşina?
- Şofer: Acum am fost.
- Reporter: Cât aţi plătit?
- Şofer: 2 becuri, 6 milioane. Bagă nişte preţuri de...
- Reporter: Când aţi fost la service, cât aţi plătit?
- Şofer: 6.800 de lei. La maşina mea e multă manoperă pentru a schimba lucruri mici.
Înţelegerile ilegale făcute de atelierele anchetate sunt decontate în final tot de şoferi. Firmele de asigurare îşi vor recupera cheltuielile de la clienţi. "Orice cost excesiv la reparaţiile RCA va fi mutat de companii în preţul noilor poliţe. Dacă firmele plătesc nejustificat pentru reparaţii, asta va face ca cei care cumpără poliţe RCA să cumpere poliţe mai scumpe", adaugă Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
În cazul în care se constată că service-urile au umflat în mod nejustificat preţurile, acestea pot fi sancţionate de către Consiliul Concurenţei cu amenzi care pot să ajungă până la 500.000 de lei. În plus, autorităţile pot să dispună încetarea acestor practici comerciale neloiale. Ancheta Consiliului Concurenţei ar putea dura câteva luni.