Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce informaţii trebuie să conţină o filmare pentru ca şoferii agresivi să poată fi amendaţi: "Nu ne dorim o vânătoare"

Șoferii agresivi la volan vor fi sancţionaţi rapid pentru comportamentul lor periculos. Poliţiştii vor putea să îi amendeze pe baza imaginilor filmate de camerele de supraveghere de pe şosele sau de camerele de bord ale martorilor. Noile reguli se vor aplica din noiembrie. 

de Bogdan Dinu

la 01.08.2024 , 19:46

Camerele montate în trafic, în Bucureşti și în provincie, devin ochii polițiștilor de la Rutieră. O ordonanţă de Guvern le oferă agenţilor acces direct la camerele primăriilor și ale companiei naţionale de drumuri. 

"Vor identifica atât viteza, cât și intrările pe contrasens sau condusul agresiv. Nu putem să vorbim doar de un județ. Pe toate drumurile României, acolo unde sunt puncte negre, se vor monta astfel de camere de luat vederi", declară Alin Șerbănescu, CNAIR.

Inclusiv șoferii care trec pe roșu vor putea fi amendaţi pe baza imaginilor transmise de camerele de supraveghere inteligente. Compania de drumuri vrea să instaleze peste 600 de asemenea aparate în toată ţara în următorii doi ani. În plus, Poliţia va lansa toamna aceasta o platformă pe care pot fi încărcate înregistrări care dovedesc încălcări ale Codului Rutier. Cine are imagini filmate de camera de bord a maşinii va trebui să le trimită în cel mult 24 de ore, însoţite de mai multe informaţii. 

Vezi și

Ce detalii trebuie să conţină înregistrarea video

Pe acelaşi subiect

Ca să fie luată în considerare, filmarea trebuie să conțină data și ora când a fost înregistrată, locația sau elemente care să ducă la identificarea locului, dar și numărul de înmatriculare al vehiculului implicat. 

Poliţiştii speră că noile măsuri vor reduce numărul tragediilor de pe şosele. Peste 1.500 de oameni au murit, anul trecut, în accidente rutiere. 

"Nu ne dorim o vânătoare. Ne dorim ca cetățenii să înțeleagă că pot fi sancționați prin aceste mijloace, iar prin acest lucru să fie duși către a respecta normele legale. Acest sistem este deja implementat cu succes în mai multe state europene", spune Georgian Drăgan, de la Poliția Română.

"E o sancțiune normală și corectă. În ziua de azi multe reguli se încalcă","Mi se pare ok, este o lege foarte corectă. Și în Europa sunt legile astea și cred că ar fi corect să fie și aici", ne spun doi şoferi.

România este prima în cel mai negru top al Uniunii Europene - 86 de morți la un milion de locuitori.

Bogdan Dinu Like

Zilnic am ocazia să văd ceva nou, să cunosc persoane și să aflu noi perspective. În fiecare zi am ocazia să caut răspunsurile la întrebările pe care, în anumite momente, și le pune o țară întreagă.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri Auto » Ce informaţii trebuie să conţină o filmare pentru ca şoferii agresivi să poată fi amendaţi: "Nu ne dorim o vânătoare"