Experţii spun că roţile maşinilor pot exploda de la caniculă. Ce trebuie să verificăm înainte să pornim la drum
Vremea extrem de caldă din ultimele zile aduce noi capcane pentru şoferii neatenţi! Poliţiştii şi experţii în siguranţă rutieră spun că este extrem de important să verificăm presiunea din anvelope în această perioadă, pentru că temperaturile ridicate pot duce chiar la explozia lor. Nu mulţi şoferi ţin însă cont de sfaturile experţilor.
De Andre Rotaru la 27.07.2022, 19:57"Avem variante de presiuni, în funcţie de încărcarea maşinii, între una şi trei persoane sau sarcină maximă. Ne spune, 2,6 faţă, 2,4 spate. La sarcină maximă, 3 cu 3,1". Sunt detalii extrem de importante atunci când ne pregătim de un drum lung pe caniculă, însă pe care unii şoferi aleg să le ignore. "Pe capacul de la rezervor am eu indicaţiile, dar nu mă uit niciodată. N-am păţit niciodată nimic", spune un şofer. "Acum, când e cald, oricum ele se mai lasă ... Nu stau să verific în fiecare zi", mărturiseşte un altul. "Dacă vă arăt, am în spate chiar un compresor şi îl reglez în fiecare dimineaţă", mai zice un bărbat.
Avertisment pentru şoferi. Cum se verifică presiunea din pneuri
Canicula din ultima perioadă i-a făcut pe poliţişti şi experţi să lanseze un avertisment şoferilor. "În condiţiile în care presiunea din pneuri nu este cea recomandată, riscăm să fim părtaşii unor accidente rutiere", atrage atenţia subinspectorul Alexandru Andronache, de la centrul Infotrafic.
"Aerul, pe măsură ce se încălzeşte, creşte în volum şi implicit devine presiunea mai mare. Evident că la nivelul asfaltului, dacă în aer ne apropiem de 40 de grade în soare, temperatura este şi mai mare. Poate să ajungă la 60 de grade sau mai mult", spune Laurenţiu Mandu, expert în conducere defensivă.
- Veşti bune pentru şoferi. Pentru 20 de lei, scapă de cozi şi pot primi prin curier cel mai important act
- Cât costă un loc de parcare în Mamaia, după măsura luată de primărie. Ziua există o reducere, iar noaptea e...
- Ploaie de pumni în traficul din Bucureşti. Doi bărbați s-au luat la bătaie printre maşini, în mijlocul străzii
Specialiştii ne recomandă să ne verificăm întotdeauna "la rece" presiunea în anvelope, aşadar înainte să apucăm să circulăm mai mult de câţiva kilometri, pentru a avea valoarea reală. "O presiune prea mare reduce forţa de frecare a anvelopei cu suprafaţa de rulare. O presiune prea mică, iarăşi, influenţează contactul dintre calea de rulare a anvelopei şi sol şi mai există şi un risc: anvelopa să dejanteze şi să lovim cu janta de asfalt. Există o şansă de a te răsturna", explică Laurenţiu Mandu, expert în conducere defensivă. Şi starea anvelopelor este extrem de importantă. "Orice gâlmă sau tăietură poate duce la pană sau poate chiar explozie de cauciuc".
Ce trebuie să facă şoferii înainte să urce la volan
Nu doar maşina trebuie să fie pregătită pentru drum lung, ci şi şoferul. "Specialiştii spun că, pe caniculă, resimţim mai puternic efectele oboselii la volan. Iar cafeaua sau băuturile energizante în exces nu reprezintă o soluţie, pentru că ne pot face mai mult rău decât bine. De aceea, spun experţii, este important ca atunci când pornim la drum lung să fim foarte bine odihiniţi şi hidrataţi", subliniază Andre Rotaru, reporter Observator. Poliţiştii ne recomandă ca în perioade cu vreme extrem de caldă să evităm călătoriile la orele amiezii.