"Proiectul Titan" a eșuat. Apple renunță la planurile de a lansa o mașină electrică, după investiții de miliarde de dolari
Abandonând planurile de a lansa un automobil electric complet autonom, grupul american Apple Inc renunţă la potenţiale venituri de miliarde de dolari şi la visul de a vinde ceea ce un director a numit "dispozitivul mobil suprem". Speranţa este că alte pariuri masive - inclusiv căştile de realitate mixtă şi inteligenţa artificială generativă (AI) - pot face diferenţa, transmite Bloomberg.
De Redactia Observator la 28.02.2024, 13:23Eforturile producătorului de iPhone-uri în domeniul conducerii autonome, cunoscute sub numele de "Proiectul Titan", au debutat în 2014, când firma a început să proiecteze de la zero propriul său vehicul. La un anumit moment, Apple a abandonat eforturile în domeniul tehnologiei pentru maşinile fără şofer pentru a se concentra pe software şi şi-a reevaluat obiectivele.
Marţi, Apple i-a anunţat pe angajaţii care lucrau la "Proiectul Titan" că renunţă la acest plan şi transferă o parte din personal la divizia AI. Decizia vine după luni de întâlniri între principalii directori şi Consiliul de Administraţie al companiei pentru a hotărî cum să procedeze în continuare.
Directorul operaţional Jeff Williams şi şeful de proiect Kevin Lynch au transmis vestea celor aproximativ 2.000 de membri ai echipei în timpul unei întâlniri care a durat mai puţin de 15 minute, informează Agerpres.
Mașina electrică Apple, un proiect eșuat, care a înghițit miliarde de dolari
- Maşina care atinge 100 km/h în doar 2,36 secunde: concurenţă pentru Tesla. Cu cât se vinde bolidul produs de...
- Cum arată noua Dacia Spring. Mașina va putea fi comandată din primăvară: "Se deschide un nou capitol"
- Prețul SUV-ului Mustang Mach-E de la Ford va fi redus cu până la 8.100 de dolari. Vânzările sunt în declin
Toate acestea arată că viitorul Apple nu se va baza pe vânzarea de automobile electrice complet autonome de 100.000 de dolari. În schimb, firma se va concentra să-şi ajungă din urmă rivalele în industria inteligenţei artificiale generative, unde chatbot-uri produse de OpenAI şi Google au captat imaginaţia consumatorilor şi investitorilor. De asemenea, decizia permite Apple să se concentreze pe căştile de realitate mixtă Vision Pro.
Decizia, salutată de investitori şi analişti, permite Apple să evite o piaţă a vehiculelor electrice (EV) care şi-a arătat limitele în ultimele luni. Extinderea resurselor la Inteligenţa Artificială este pasul adecvat "ţinând cont de potenţialul de profitabilitate pe termen lung de pe urma AI", apreciază analiştii Bloomberg.
Dar decizia elimină de asemenea o viitoare sursă de venituri, într-un moment în care Apple se confruntă cu dificultăţi în menţinerea ritmului de creştere al vânzărilor. Analiştii nu se aşteaptă ca Vision Pro să aibă o contribuţie majoră la creşterea Apple în următorii ani.
Deocamdată, Apple va continua să obţină cei mai mulţi bani din hardware. Segmentul de iPhone-uri este responsabil pentru aproximativ jumătate din veniturile companiei. Deci, pe termen scurt, cel mai mare potenţial pe segmentul AI va fi capacitatea sa de a vinde iPhone-uri, iPad-uri şi alte dispozitive.