Afacerea cu care românul Petre Golu a dat lovitura. Totul a început de la o licitaţie în Germania, acum 8 ani
Carnea vitelor scoţiene devine tot mai căutată şi la noi. Aşa că fermierii care au investit în animale din rasa Black Angus au dat lovitura. Rasa nu este deloc pretenţioasă şi s-a adaptat foarte bine climei de la noi. Carnea, bogată în vitamine şi minerale, are puţin colesterol şi un gust deosebit.
De Diana Speretoiu la 15.06.2022, 19:53Dealurile şi munţii din Gorj aproape că s-au umplut de animale din rasa Black Angus, în ultimii ani. Petre Golu a renunţat la Bălţata Românească pentru că laptele era vândut la un preţ prea mic, iar carnea era inferioară raselor de import. A cumpărat primele vaci scoţiene în urmă cu opt ani, la o licitaţie din Germania. "S-a făcut o licitaţie. Fiecare, după buzunarul lui, a achitat taurul care i-a plăcut. 5.000 de euro am dat pe cel mai bun, a avut nota maximă. 5.000 pe ăla, 4.500 pe celălalt şi pe unul 4.000. Celălalt 4.000", spune Petre Golu, fermier.
Afacere de succes. Românul a dat lovitura
Cu timpul a ajuns să deţină peste 200 de exemplare. Fiecare cântăreşte câte o tonă. În ciuda aspectului fioros, fermierul spune că animalele sunt docile şi nu au nevoie mereu de cineva prin preajmă. "Nu necesită prea multe saivane sau grajduri unde să le ții. Vara le scoatem pe pășune alpină. Nu avem nicio persoană să le păzească. Stau singure. Doar le urmărim. Trecem o dată pe zi aici. La munte, o dată pe săptămână trecem la ele", explică Petre Golu.
Ca să poată fi sacrificat, un viţel este crescut până la un an. Poate ajunge şi la 700 de kilograme. Afacerea merge ca pe roate pentru că cererea este tot mai mare, de la an la an. "Anul trecut, dădeam cu 13,5 – 14 lei. Anul acesta, 15, în viu", mărturiseşte Petre Golu, care nu mai face faţă cererii.
- Afacerea pusă la cale de un român și soția lui. S-au inspirat din Anglia, iar acum atrag fonduri europene uriașe
- "Vedeta" fermelor româneşti, care dă 6.000 de litri de lapte pe an. Am putea da lovitura în marile magazine
- Afacerea cu care Relu Cojocaru a dat lovitura în Iaşi. S-a inspirat din vestul Europei, iar acum este tot mai faimos
Vita Black Angus se vine la preţuri uriaşe. Carnea are mari beneficii
Carnea de Angus este mai scumpă decât vita românească, dar şi calitatea este alta. Este mai moale şi nu este la fel de grasă. Aşa că gurmanzii o preferă în orice restaurant. "Este mult mai sănătoasă, are un aspect marmorat. Conține și grăsimi sănătoase, proteine", spune Alin Fabian, bucătar.
Prețul unei porţii de gulaş sau de coaste de Angus porneşte de la 34 de lei, iar o friptură T-Bone ajunge la 120 de lei. Preţurile nu sunt pentru toate buzunarele, motiv pentru care românii sunt printre ultimii în Europa la consumul de carne de vită. Anul trecut, în ţara noastră funcţionau circa 1.300 de ferme de vaci Black Angus, faţă de 900 în urmă cu doi ani. În total sunt peste 85.000 de exemplare.