Antena Meniu Search
x

Video "Vedeta" fermelor româneşti, care dă 6.000 de litri de lapte pe an. Am putea da lovitura în marile magazine

Vita românească va concura cu celebrul antricot din Argentina sau Statele Unite. Crescătorii de rasă bălţată autohtonă vor să o introducă în lanţurile de hipermarketuri şi în restaurante. Carnea este la fel de fragedă şi aromată, dar costă de două ori mai puţin decât cea de import. 

de Sorin Tanţoş

la 17.05.2022, 21:38

Vezi și

Bălţata românească a apărut, la mijlocul secolului trecut, prin încrucişarea taurilor Simmental cu vacile Sura de stepă, o rasă tradiţională. Fermierii o apreciază pentru că dă şi 6.000 de litri de lapte pe an. În ultimii ani, a fost ajutată şi genetic să aibă o carne mai gustoasă.  

Bălţată românească, vedeta unei ferme din Mureş

Într-o fermă din Mureş, familia Teban deţine 300 de animale, iar cele mai multe sunt din această rasă. "Am lucrat în bancă, după care datorită faptului că a crescut efectivul foarte mult, am renunţat. Am făcut infuzie pe bălţată cu Mobeliar acum patru ani de zile, după care am revenit iar la bălţată", povesteşte Valentin Teban, crescător Bălţată românească.

8.000 de crescători de vită s-au asociat şi vor să introducă această carne în lanțul HoReCa și în toate supermarketurile din țară. Li s-au alăturat zeci de chefi-bucătari care merge şi vor găti în centrele comerciale reţete uşor de făcut şi acasă. Printre iniţiatorii proiectului se numără şi Iacob Boca, fost sportiv devenit fermier: "Ultimii 15 ani a fost neglijată, dar în ultima vreme, bălţata românească va ajunge iar la standarul unde trebuie să fie ea, fruntea vacilor din România".

Pe acelaşi subiect

Carnea de vită, un preparat rafinat cu preţ pe măsură

Carnea de vită românească poate fi un preparat rafinat, dacă este de mânzat. Animalele se sacrifică până la doi ani şi astfel carnea este fragedă. Când o cumpărăm, trebuie să fim atenţi la culoare, să nu fie vişiniu închis, ci roşu deschis. "Compoziţia marmorată şi împănată cu grăsimi a cărnii, în funcţie de specificul de hrană, poate să aducă cele mai bune satisfacţii culinare", spune ing. dr. Liviu Todoran, specialist în alimentație publică. 

"Eu folosesc foarte mult sare grunjoasă, se zice că sarea scoate lichidele din carnea de vită". În meniul acestui restaurant din Mureş, un preparat de vită românească costă 20 de lei suta de grame, vita Angus crescută la noi costă 40-50 de lei suta de grame, în timp ce surata ei de import costă dublu. "Clientul român preferă steack-urile, ceea ce înseamnă antricot, muşchi de vită şi la cele maturale, dry-age, un t-bone, un tomahauk, 21-30 de zile maturare uscată", explică Raul Kiss, Executiv Chef.

Cât de multă carne de vită consumă românii

Chiar dacă în ultimii ani a crescut consumul de carne de vită, tot porcul este de bază la români. În primul rând datorită preţului. În medie, o persoană mănâncă lunar doar circa 350 de grame de carne de vită, la jumătate faţă de media Uniunii Europene. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » "Vedeta" fermelor româneşti, care dă 6.000 de litri de lapte pe an. Am putea da lovitura în marile magazine