Antena LIVE

Curs valutar

Video

Afacerea cu tradiție de sute de ani cu care o mână de cultivatori din Arad continuă să dea lovitura chiar și peste hotare. Un kilogram se vinde cu 100 de lei

În comuna Apateu, din Arad, o mână de cultivatori vor să ducă meşteşugul zonei mai departe şi încă pregătesc boiaua acasă. E o tradiţie veche de sute de ani, păstrată cu sfinţenie, dar şi o afacere de familie. Boiaua de Apateu ajunge inclusiv peste hotare. 

De la 12.09.2024, 18:19
WhatsApp
Vezi și:

Mii de fire de ardei roşu colorează zidurile caselor din comuna arădeană Apateu. Până să fie transformaţi în boia, condiment nelipsit din bucatele tradiţionale, ardeii trebuie lăsaţi să se usuce la soare. E o tradiţie a zonei şi un meşteşug vechi de sute de ani.

"În trecut, înainte de a se pune în saci, se înșiră pe ață, când nu exista metoda sacilor, după ce se pune la uscat la soare se controlează non stop să vedem când e trasă apa din ea și după care există o cameră de uscat cu foc", spune Radu Botaş, cultivator.

Au dat lovitura chiar și peste hotare

După două săptămâni, sacii sunt introduși în camera de uscare, unde cu ajutorul focului din sobă, din ardei se extrage şi ultimul strop de umezeală. Temperatura trebuie să fie controlată, astfel încât ardeiul să rămână roşu ca focul.

Pe acelaşi subiect

"Prima data o culegem, dupa aia o punem la uscat prima tura, o tinem afara doua saptamani, dupa o bagam la uscat dar facem asa foc potrivit ca sa iasa mai frumoasa la culoare si tinem asa vreo saptamana jumate doua, dupa la zdrobit, la macinat", declară Livia Torsin, cultivator.

Înainte să ajungă în camera de uscare, există însă un întreg procedeu de sortare. Trebuie aleşi ardeii pentru sămânţă. O muncă migăloasă, care poate dura zile întregi.

"Alegem boiaua care e mai frumoasă. Asta nu se bagă la uscat, în camera de uscat. Asta se înşiră pe aţă şi când considerăm că ea e uscată bine, scoatem sămânţa din ea şi o păstrăm pentru semănat pentru anul viitor", mai spune spune Radu Botaş, cultivator.

În trecut, meşeşugul era atât de important încât din boiaua obţinută, localnicii îşi cumpărau maşini şi case. Dacă în anii 90, kilogramul de boia se vindea şi cu 150 de lei, astăzi preţul a scăzut aproape la jumătate.

"Oamenii și-au făcut case, și-au cumpărat mașini, eu personal în 94 când mi-am cumpărat prima mașină am vândut 300 de kg de boia. Astăzi? Astăzi probabil o trotinetă electrică dacă o iau cu 300 de kg de boia", mai spune Radu.

Chiar dacă mulţi au renunţat la a mai produce boia, condimentul este unul apreciat şi peste hotare. Boiaua din Apateu ajunge până în Chicago.

Preparat bun la orice

"Am o verișoară plecată acolo și familia lor foarte mult apreciază boiaua noastră din România. Adauga sare, boia, piper si isi fac condimentul in casa pentru carne", declară Simona Vale, cultivator.

"Se folosește la orice mâncare, la fasole, varza, papricasi, cartofi. orice", spune Elena Botas, cultivator.

Pulberea de boia este în sine o artă. Producatorii nu folosesc aditivi alimentari, iar culoarea este una obţinută în mod natural.

"Aici avem produsul finit. Pudra de boia de ardei. Pipearca cum ii spunem noi, si daca va uitati la culoarea ei, nu-i un rosu aprins ca focul, e un rosu spre caramiziu. Asta e culoarea originala", declară Radu Botaş, cultivator.

În cel mult trei săptămâni, pulberea fină, cărămizie, de ardei ar trebui să ajungă şi pe tarabele din pieţe. Anul acesta, preţul unui kilogram de boia variază între 80 şi 100 de lei.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

boia arad condiment afacere
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024