Video Afacerea pornită de Dan în ţară, după 13 ani de muncă peste hotare. Vinde cu 25 de lei kilogramul: "A prins, aduce profit"
Anul acesta alunele bio nu sunt vânate de veveriţe, ci de cultivatori! Şi asta pentru că au prins rădăcini în pământul românesc. Iar ele nu au bucurat doar buzunarul agricultorilor, ci şi papilele gustative ale iubitorilor de ciocolată. Iată care sunt beneficiile acestora!
Aşa sunt culese roadele multor ani de muncă. "După ce alunele au căzut pe jos, le suflăm cu o suflantă, le facem un şir aşa pe mijloc, venim cu maşina de cules. Care prin aspiraţie le aspiră şi ele ajung curate în sac", arată Dan Simorne, proprietarul plantaţiei.
Afacerea deschisă de Dan: "A prins, aduce şi profit"
Dan a muncit în străinătate 13 ani şi a decis să se întoarcă acasă pentru a investi în cultura de alune bio. Anul acesta, paguba altora a fost norocul lui: seceta i-a adus o recoltă mai mare cu aproximativ 40% faţă de anul trecut.
"A prins, aduce şi profit. Trebuie să avem răbdare. Fiindcă investiţia e foarte mare, cu terenul, cu plantele, utilaje. Anul ăsta am reuşit undeva între două tone jumate, trei tone, încă mai avem de cules câteva zile", spune Dan Simorne, proprietarul plantaţiei.
- Afacerea care l-a convins pe Liviu să lase Anglia şi să se întoarcă în ţară. Un litru de "elixir" costă 100...
- Alexandru şi-a salvat afacerea, după ce a adus muncitori străini. Le dă salarii de 4 ori mai mari decât în...
- Afacerea din Reghin cu un succes orbitor pe piața din UE. 90% din produse ajung în 27 de țări: "Am reinventat-o,...
Alunele bio au nevoie de mai multe investiţii şi trebuie respectate mai multe reguli. "Eu fiind pe ecologic, certificat ecologic, am nişte costuri mai mari de întreţinere şi producţia nu e aşa de mare. N-avem voie să folosim fertilizanţi chimici, doar gunoi de grajd, produse fitosantiare certificate ecologic", adaugă Dan Simorne, proprietarul plantaţiei.
Un kilogram de alune bio costă 25 de lei
Clienţii le caută tot mai des în pieţe, deşi preţul e piperat. Un kilogram costă 25 de lei. "Sunt foarte sănătoase şi sunt de sezon. Crude, pentru că nu şi pierd din proprietăţi şi aşa beneficii", spune un client. "Aşa crude sunt bune şi pentru prăjituri", crede altcineva.
"În medie, o sută de grame ne aduce ca şi aport caloric 650-700 de calorii. Alunele sunt o sursă foarte bune de energie, conţin o cantitate importantă de proteină, cam 15 grame, dar şi acizi graşi şi grăsimi, magneziu, vitamina E şi calciu", explică Iulia Trif, nutriţionist.
Alunele sunt ingredientul-cheie din cel mai iubit desert... ciocolata! "Pregătim împreună o ciocolată artizanală, de casă, cu alune de pădure. Peste laptele praf, vom adăuga pulbere de cacao. Avem siropul cu untul topit! Se amestecă în câteva etape. Odată ce am ajuns la această compoziţie, este momentul să adăugăm alunele de pădure prăjite", arată Ana Braghiș, cofetar.
După ce amestecul delicios a fost lăsat la frigider cel puţin 3 ore, ciocolata cu alune e gata pentru pofticioşi. La export, kilogramul de alune pleacă cu un preţ de 5 euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰