Alina, tânăra din Brașov care a lăsat orașul pentru a da lovitura cu o fermă de capre
La vârsta la care tinerele se distrează în cluburi sau prin vacanţe, o braşoveancă a decis să se mute la sat, ca să-şi facă. o fermă de capre. Şi nu a greşit deloc.
De Redactia Observator la 18.11.2018, 21:49La vârsta la care tinerele se distrează în cluburi sau prin vacanţe, o braşoveancă a decis să se mute la sat, ca să-şi facă. o fermă de capre. Şi nu a greşit deloc. Afacerea s-a dovedit bună, câştigul a apărut imediat şi satisfacţiile la fel.
Recent, lactatele i-au adus chiar şi un premiu întâi la un concurs din Serbia.
ALINA MUNTEAN, proprietara fermei de capre: ”Avem cârnaţi de capră. Şi pastramă de capră, care e la mare căutare în ultimul timp. Nu prea avem atâtea capre câtă pastramă ni se cere”.
Să poţi spune asta, la doar un an de la deschiderea fermei, nu e puţin lucru. Dar nici sacrificiile nu sunt puţine.
Ziua ei de muncă începe invariabil dimineaţa devreme, în ţarcul caprelor. Şi se încheie seara târziu.
ALINA MUNTEAN, proprietara fermei de capre: Adevărul e că eu m-am visat întotdeauna călare pe un cal, mă visam o amazoană. Şi ne-am luat animale.
A fost o decizie de familie. Odată planul pus pe hârtie, oamenii au căutat şi soluţii. Investiţia a fost de 20 de mii de euro.
NISTOR BORICEANU, Primarul din Măieruș: Le-am pus la dispoziţie păşune. Eu i-am explicat că e foarte greu, că e tânără, dar a avut ambiţie să facă, să se apuce de această microfermă.
ALINA MUNTEAN, proprietara fermei de capre: Anul acesta am avut vreo 160 de capre cu lapte. Sunt vreo 250 de toate.
Faţă de laptele de vacă, cel de capră nu duce la alergii sau intoleranţă. Poate fi consumat proaspăt dar este folosit chiar şi în industria cosmetică. Cert este că nimic nu se pierde. În mica fermă din comuna Măieruș, când producţia de lapte depășește comenzile, se face şi brânză.
Pentru asta, laptele se strecoară bine. Apoi se încălzește în ceaun, la foc de lemne, până la 36, 37 grade, după care se adaugă cheagul. Pentru produsele ei, tânăra a fost premiată chiar şi în Serbia. Iar acum vrea să se extindă. către agroturism.
ALINA MUNTEAN, proprietara fermei de capre: Oamenii sunt foarte încântaţi şi vara vin şi dorm cu corturile la noi. Anul ăsta a fost nebunie cu corturile.
În prezent în România sunt aproximativ 2 milioane de capre. 20% din producţia mondială de lapte este acoperită de laptele de capră din Europa.