Video Metoda prin care Daniel, un fermier din nordul ţării, îşi fereşte legumele de gerul aprig. "O să avem şi profit"
Gerul mușcă şi din culturile fermierilor. În solarii, focul arde neîncetat, iar tunurile de căldură duduie. Toate vin însă şi cu un preț - cheltuielile cu încălzirea au explodat.
"Sfârşitul lui aprilie, începutul lui mai, să avem din toată gama de legume: ardei, vinete şi roşii". Asta îşi doresc fermierii din Bucovina. Dar, ca să le iasă socoteala, trebuie să lucreze la foc automat. La propriu. Daniel se ocupă cu agricultura de mai bine de 10 ani. De când a venit frigul, centrala pe cărbuni e turată la maximum. Doar aşa e sigur că răsadurile supravieţuiesc.
Ger afară, foc în solarii
"Am investit în sisteme de încălzire profesionale şi reuşim. Uitaţi aici, avem o distanţă de 300 de mp şi menţinem temperatura constantă de 25 de grade. Avem răsad de tomată la ora asta, undeva peste 10 zile e bun de plantat, ca să mâncăm roşii coapte spre sfârşitul lui aprilie, începutul lui mai", spune Daniel Bilinciuc, producător local.
Dar gustul se plăteşte. Costurile cu încălzirea s-au dublat de la începutul anului, când temperaturile erau ca de primăvară. Aproape 200 de kilograme de cărbuni arde în fiecare noapte. "Sperăm ca în luna mai să vindem roşia cu 15-20 de lei şi atunci o să ne acoperim şi cheltuielile şi o să avem şi un profit", adaugă Daniel Bilinciuc, producător local.
- Cât de sănătoase sunt sucurile naturale? Un nou studiu are concluzii şocante: efectele, resimţite după 3 zile
- "Supermarketurile ne-au terminat!" Leguma românească pe care importurile au pus-o "la colţ"
- Programul "Prima Seră". Cine sunt românii care pot obţine 200.000 de euro de la stat şi ce condiţii trebuie să...
- Alimentul care va ajunge mai repede şi mai ieftin pe mesele românilor. Cum a fost posibil: "Nu o să mai scumpim"
- Afacerea cu care Mircea a dat lovitura și pe timp de iarnă, deși nu e sezonul: "A fost timpul favorabil....
Să fie siguri că vor ieşi la timp pe piaţă, tot mai mulţi producători investesc în sisteme de încălzire. Pentru Marian Chitic este primul an în care pariază pe o centrală pe cărbuni. O singură noapte la temperaturi negative şi întreaga cultură este compromisă. "Arde non-stop De cu seară alimentăm 4-5 saci şi ţine până dimineaţă. Dacă ar îngheţa în noaptea asta mie mi-ar trebui 3 săptămâni să ajung la punctul ăsta zero. şi pierzi startul", spune Marian Chitic, producător local.
Vasile Mătrăşoaia foloseşte un tun de căldură pe care îl porneşte câteva ore pe noapte. N-a fost suficient, iar gerul a întârziat dezvoltarea răsadurilor. "Temperaturile au dăunat în special la cultura spanacului. În schimb, ceapa şi usturoiul sunt mai rezistente", zice Vasile Mătrăşoaia, producător local.
În solariile neîncălzite culturile pot fi protejate de frig cu astfel de folii de protecţie care oferă un plus de 5 grade Celsius faţă de temperatura ambientală din solar. Problemele nu sunt doar în solarii. La fel e şi la tarabe. În piața en-gros din Suceava, vânzătorii aduc lemne de acasă și fac focul direct lângă grămezile de legume ca să reziste temperaturilor cu minus şi să îşi protejeze marfa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰