Animalul blând şi prietenos adus de Ilie din Polonia. Vrea să ajungă la 200 de exemplare: "Aici eu îmi încarc toate bateriile"
Sunt blânzi, prietenoşi şi pot fi crescuţi în preajma omului. Vorbim despre cerbii lopătari, nişte exemplare deosebite. Ştie acest lucru un gospodar din comuna Şibot, judeţul Alba care deţine în prezent 100 de cerbi lopătari ce îşi fac veacul într-o fermă. Şi asta nu e tot. Gospodarul îşi doreşte să deţină pe viitor chiar şi 200 de exemplare.
De Redactia Observator la 13.10.2024, 11:43El este Ilie Tomuş, un gospodar care a demonstrat că pasiunea pentru animale nu are limite. Primele perechi de cerbi lopătari le-a adus din Polonia, iar apoi alte 10 perechi de la Târgu Mureş. "Prima dată când le-am văzut la Timişoara la un fond de vânătoare am rămas foarte impresionat și m-am gândit să încerc să cresc și eu aceste animale minunate și frumoase", a declarat Ilie Tomuş, silvicultor.
Animalele sunt foarte prietenoase, mai ales că trăiesc în libertate. Deşi Ilie locuieşte în Şibot, a ales pentru cerbii lopătari păşunea de la Bulbuc, un spaţiu extrem de generos. "Aici sincer eu îmi încarc toate bateriile. Avem aproximativ 10 hectare, până acum s-au descurcat foarte bine şi cu mâncarea în perioada de toamna iarnă", adaugă Ilie Tomuş, silvicultor.
Animalele au parte de hrană din belşug
Frumuseţea cerbilor lopătari se datorează şi atenţiei pe care o primesc zilnic de la îngrijitori. Şi cum cheltuielile cu hrană nu sunt foarte mari, animalele au parte de hrană din belşug. La ferma lui Ilie ajung deseori şi prietenii, care uneori mai pierd noţiunea timpului când sunt în natură.
"O idee foarte bună de a crește cerbi în zona asta, este o zona de munte unde se acomodează foarte bine cerbii lopătari", spune o femeie. "Mă plimb, mă plimb pe acolo, e recreativ, te simți în mijlocul naturii. Când vezi așa animăluțele în față ta, este așa o senzație frumoasă", adaugă un băiat.
Visul gospodarului este să ajungă la 200 de exemplare de cerb lopătar, că mai apoi să îi elibereze în natură.