Aproape 700 de cereri la Fondul de Garantare, după falimentul City Insurance. Coşmarul pentru şoferi abia a început
Pentru mii de şoferi loviţi de conducători auto cu RCA la City Insurance a început coşmarul. Sunt puşi pe drumuri şi au de aşteptat luni bune până să primească banii de la stat şi să îşi poată repara maşinile. Asta deşi azi Guvernul a aprobat o ordonanţă prin care acest proces să se desfăşoare mai rapid.
De Mădălina Chiţac la 22.09.2021, 19:47Şofer: "Dacă lovesc pe unu, îmi dă în cap, că nu e valabilă. Mă bate, zice, băi, ăsta n-am ce face cu ea".
Sunt temerile pe care le au tot mai mulţi şoferi cu asigurare RCA la City Insurance.
Autorităţile încearcă acum să drege busuoicul. Şi să acopere un faliment uriaş printr-o ordonanţă de urgenţă.
Florin Cîţu: Vreau să ne asigurăm că toți cei care au fost păgubiți să nu sufere de pe urmă acestui faliment.
- Florin Cîţu cere anchetă în cazul falimentului City Insurance: Greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic...
- Criza polițelor RCA. Ministrul Finanțelor susţine majorarea plafonului decontat din Fondul de Garantare, în urma...
- "Reparaţi pe banii dumneavoastră". Probleme pentru trei milioane de şoferi, cu maşinile "lovite" de falimentul...
Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF: Rezolvă ordonanţa asta totul? E o situaţie deosebit de gravă. Şi aceasta OUG e necesară pentru a veni în sprijinul consumatorilor.
Actul normativ prevede ca păgubiţii să-şi primească mai repede banii şi nu să depindă de momentul în care instanţa decide în mod oficial falimentul companiei City. Chiar şi aşa, timpul de aşteptare nu e mic. Plăţile vor începe cel mai devreme după 60 de zile după ce se publică decizia de retragere a autorizaţie, lucra care încă nu s-a întâmplat. Dacă e să ne luăm după experienţa Astra Asigurări, despăgubirile ar putea fi încasate însă şi după aproape doi ani.
Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF: Se majorează limita maximă de despăgubire. De la 450 la 500 de mii de lei. Un creditor de asigurare care are mai multe contracte îşi va vedea îndreptăţită despăgubirea pe fiecare contract.
Mona Cucu, director general FGA: Deocamdată fondul are un disponibil de 620 de mil de lei, la 31 august. Resursele fondului provinv în principal din contribuţiile plătite de asiguratori. Şi vorbim de o cotă de 1% din asigurările generale. Şi 0,4% din asigurările de viaţă.
Creşteri uriaşe la poliţe
În urma falimentului City, vom scoate şi mai mulţi bani din buzunare. Preţurile poliţelor oricum au explodat în ultimele zile. Sunt creşteri chiar şi cu sută la sută. În timp ce unii şoferi îşi caută asigurători cu care să încheie noi contracte, păgubiţii se plimbă de la o instituţie la alta.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: Angajaţii de aici, de la centrul de daune al companiei City, au plecat din birouri. Aşa că acum soferii degeaba mai vin aici. Sunt trimişi către fondul de garantare pentru a putea fi despăgubiţi. De altfel, aici pe uşă a fost pus un afiş prin care şoferii sunt anunţati că a fost retrasă autorizaţia companiei.
Mona Cucu, director general FGA: Au acum posibilitatea să se adreseze fondului de garantare. Se pot adresa prin completarea unei cereri de deschidere dosar. Formularul se găseşte şi pe site.
Aproape 700 de cereri s-au depus până acum la Fondul de Garantare pentru a se deschide dosare de daună.
Reporter-Şofer: "Am fost lovit duminică dimineaţa, pe o stradă din Bucureşti. Am fost ieri la agentul constatator şi mi s-a spus că toate dosarele sunt închise. Ei nu mai primesc pe nimeni".
-Câţi bani aţi avea de primit?
- 5.500 lei.
-În cât timp speraţi că vă recuperaţi banii?
- În 2-3 luni, maxim.
Între timp, falimentul City Insurance ridică multe semne de întrebare.
Florin Cîţu: Am cerut mai multe anchete, pentru că această companie a fost auditată ani de zile. Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum. Compania e implicată deja în două anchete penale. Culmea, ministrul de finanţe nu ştia nimic de asta.
Dan Vîlceanu, ministrul de Finanţe: Nu am o altă informaţie, dar am citit în presă că există o sesizare facută de conducerea ASF. Asta scrie în presă. Şi că acţionarii ar fi facut o sesizare la DIICOT.
La fel cum şi ASF se scuză că n-a reuşit să descopere la timp conturile false în care City pretindea că deţine milioane de euro.