Au furat sacii cu ambalaje pentru a le recicla din nou. "Afacerea" bănoasă care a ajuns până pe masa ministrului
La aproape 8 luni de când e în vigoare, sistemul garanţie-returnare încă dă rateuri. Sunt şi acum multe magazine, în special cele de cartier sau din mediul rural, care nu acceptă ambalajele, deşi percep garanţia de 50 de bani de la clienţi. În plus, PET-urile au devenit o afacere pentru mulţi români, uneori chiar ilegală. Autorităţile spun că aceste situaţii ar trebui să dispară, pe măsură ce vom recicla mai mult.
De Redactia Observator la 22.08.2024, 19:36Sistemul garanţie-returnare a devenit un mare business pentru unii. S-a ajuns chiar în situaţia în care saci întregi cu ambalaje returnate de clienţi să fie furaţi pentru ca sticlele să fie reciclate din nou. Imaginile au ajuns până în biroul ministrului Mediului.
"Unii dintr-un camion descărcau şi băgau într-un aparat de colectare automată. Am discutat cu cei de la RetuRO care ivestighează RVM-ul respectiv. În anul 3, în care vom avea 90% grad de returnare a ambalajelor, cred că numărul acestora în coşul de gunoi va fi unul suficient de mic încât să descurajeze acest fenomen", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
RetuRO îi îndeamnă pe comercianți să se asigure că, în momentul predării ambalajelor, transportatorul este autorizat şi că șoferul este al unuia dintre partenerii logistici ai RetuRO.
"Am pus carul înaintea boilor. De ce? Pentru că eu sunt obligat de 4-5 ani să colectez separat. Nu fac acest lucru şi încep cu acest program care trebuia să fie un program pilot al colectării separate. Şi ajungem în această situaţie în care persoane cu venituri destul de mici se ocupă de acest RetuRO", a declarat Dan Trifu, președinte Ecocivica.
- Românii au returnat 1,3 miliarde de ambalaje prin RetuRO, dar programul s-a blocat la sate. Reclamaţii direct pe...
- Fac averi din PET-urile aruncate la gunoi. Câţi bani câştigă zilnic un tânăr care duce la reciclat sticlele de...
- Reciclarea cu garanţia de 50 de bani s-a transformat în job pentru unii. "Veneau cu cantităţi impresionante. Saci...
În plus, reciclarea se face, în unele magazine din Capitală, doar la voia comerciantului. Iar în sate merge şi mai greu, recunosc autorităţile.
"În multe situaţii, deşi acei comercianţi din comunele din România percep garanţia, atunci când clienţii mergeau să-şi recupereze garanţia erau trataţi cu refuzul comerciantului", a spus Mircea Fechet.
Probleme cu sistemul garanție-returnare la micii comercianți
Cele mai mari probleme le regăsim la micii comercianţi care, de multe ori, nu acceptă aceste ambalaje şi nu dau clientului garanţia de 50 de bani. Dacă suntem într-o astfel de situaţie, de acum înainte putem anunţa telefonic autorităţile. Spunem problema şi ar trebui ca, mai apoi, comerciantul respectiv să fie controlat. Sau amendat. De altfel, s-au verificat până acum sute de operatori economici. La peste 70% din ei s-au găsit abateri.
"S-au aplicat 93 de amenzi contravenţionale în valoare de 732.000 de lei. Principalele abateri, modul de indicare a preţurilor şi garanţiei, lipsa informaţiilor de pe automat privind modalitatea de returnare a valorii, automate defecte, refuzul preluării ambalajelor", a precizat Sebastian Hotca, vicepreședinte ANPC.
La opt luni de la intrarea în vigoare, sistemul de returnare încă are deficienţe. Unii se împotmolesc în reciclare, alţii nici n-au încercat să returneze ambalajele.
Experţii de mediu spun că doar 60% din ambalajele RetuRO se reciclează, restul ajungând să se piardă. Până acum s-au colectat 1,3 miliarde de ambalaje.