Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Fac averi din PET-urile aruncate la gunoi. Câţi bani câştigă zilnic un tânăr care duce la reciclat sticlele de pe plajă

Gunoiul unora, aurul alora: aşa pare că funcţionează sistemul garanţie-returnare de la debut şi până în prezent. Între 5.000 şi 6.000 de români "pun asa o pâine pe masă", spune chiar Ministrul Mediului, vorbind despre cei care strâng peturile din gunoaie şi le duc la reciclat. În realitate, sunt oameni care se laudă că fac 600 de lei pe zi pe seama celor care nu returnează ambalajele. 

de Ingrid Tîrziu

la 24.07.2024 , 21:14

În Capitală, vânătorii de PET-uri sunt în război cu administratorii blocurilor. Locatarii se plâng că pubelele care nu sunt securizate sunt vandalizate si rasturnate de cei care cauta ambalaje. În sectorul 3, Poliţia Locală a dat până acum 30 de amenzi în valoare de aproape 7. 000 de lei. 

"Puneam nişte tomberoane şi le legam cu lanţ, acum nu le-am mai pus pentru că de două ori ne-au tăiat lanţul şi ne-a luat două tomberoane. Le umple cu sticle, tomberoanele au două roţi şi le trag după ei", spune Barbu Petre, preşedinte de bloc.

Ce spune ministrul Mediului

Vezi și

Unii s-au mutat cu totul lângă automatele SGR. Multe clipuri au devenit virale pe reţelele sociale si au starnit adevarte controverse.

Pe acelaşi subiect

Declaraţia ministrului mediului de săptămâna trecută, potrivit căreia vânătorii de ambalaje nu ar trebui amendaţi de Poliţia Locală, a stârnit controversă în spaţiul public. Mircea Fechet spune că a fost înţeles greşit. 

"Pentru cei care vandalizează punctele de colectare separată, acele igloo-uri, şi fac dezastru în jur, acei oameni bineînţeles că trebuie să fie amendaţi şi nu la ei m-am referit", spune Mircea Fechet, ministrul Mediului.

La Constanţa, sunt cozi interminabile la aparate. Cei care strâng sticlele altora se laudă cu câştiguri considerabile.

Cosmin de exemplu trebuie să străbată mai bine de 50 de km pentru a-şi recupera garanţia. 

De la începutul programului garanţie-returnare, s-au adunat peste 850 de milioane de ambalaje, iar luna aceasta, cel mai probabil, vom depăşi un miliard. Sisteme însă, sunt în ţară, doar vreo 4000, iar automatele de multe ori nu merg, spun oamenii.

Responsabilii promit îmbunătăţiri ale sistemului

"Suntem în discuţii cu câteva administraţii locale să începem să popularizăm nişte programe pilot pentru că în multe jurisdicţii din afara României s-au instalat nişte coşuri speciale în care tu dacă esti la plimbare sau esti pe stradă şi nu ai cum să mergi să returnezi sticla, să o poţi lăsa", spune Anca Marinescu, manager de comunicare Returo.

Cele mai recente dată arată că reciclarea prin RetuRO a depăşit 50% în luna iunie. În martie, de exemplu, doar 10% dintre ambalaje erau duse la reciclat. 

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Fac averi din PET-urile aruncate la gunoi. Câţi bani câştigă zilnic un tânăr care duce la reciclat sticlele de pe plajă