Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Programul de returnare al ambalajelor s-a blocat la sate. Clienţilor le este refuzată rambursarea garanţiei

Dacă la oraşe, programul de returnare al ambalajelor cu sigla SGR pare că merge perfect, la ţară lucrurile stau invers. Clienţii se confruntă cu refuzul comercianţilor de a le rambursa garanţia de 50 de bani, iar în multe sate oamenii nu-şi mai pot recupera adaosul plătit la cumpărarea băuturilor. Efectul se vede, din păcate, în depozitele de gunoi de la marginea satelor, unde sunt abandonate multe PET-uri şi doze reciclabile.

de Adrian Bonciu

la 21.08.2024 , 16:16

Până reuşesc să returneze sacii cu ambalaje, sătenii din localitățile mici investesc răbdare, multe ore și cheltuieli de transport. Asta, pentru că sunt refuzați.

"Aici nu se poate, pentru că mulți oameni sunt în vârstă, au probleme de sănătate. Cum ar putea ei să meargă să recicleze tocmai în oraș? Era bine să fie un centru de reciclare aici", a declarat o localnică.

În satul Udaţi, singurul magazin care vinde băuturi cu sigla SGR refuză de mai bine de o lună de zile să returneze garanţia de 50 de bani. Clienţii au strâns sute de ambalaje, cu speranţa că sistarea colectării PET-urilor şi a dozelor este de scurtă durată.

Vezi și

"Odată ce îmi iei banul, ia-mi și vasul înapoi, după ce se consumă. Altfel, dacă crezi că nu le mai dai, nu mai lua banul, nu mi-i mai opri. Tu-mi iei banul, ţi-a intrat în buzunar, dar mie mi-i mai dai înapoi? Când mi-i dai? Sunt două luni de zile de când nu am mai primit pe o sticlă", spune un bărbat.

Pe acelaşi subiect

Programul de returnare al ambalajelor s-a blocat la sate

"Am venit să aduc sticlele și nu le primește. Ce le facem? Le dăm cu sare. S-a umplut satul numai de PET-uri. Ce lege mai e asta, dacă cică e obligatoriu?", spune un alt bărbat.

Reprezentanţii magazinului spun că au avut probleme în recuperarea a 4.000 de lei de la finanţatorul Sistemului de Garanţie-Returnare şi că reiau programul. De când nu şi-au mai putut recupera garanţia plătită pe băuturi, mulţi săteni au ajuns să arunce peturile și dozele din aluminiu pe marginea drumului sau la groapa de gunoi. 

"Din cauza asta mulţi... Le abandonează aici ori le aruncă în canalul ăla acolo că-i plin şi rămânem fără 50 de bani care ni-i opresc", a declarat un localnic.

"S-au umplut toate câmpurile de sticle. Dacă nu le mai ia, ce să facă omul cu ele? În mod normal, astea unde ar fi trebuit să fie? La magazinul de unde le cumpărăm. De aceea s-a dat legea, de aceea ne oprește şi banii pe ele, să le ducem înapoi. Nu le primeşte, lume vine şi le aruncă aici", spune un alt localnic.

Refuzul de a rambursa garanţia pentru ambalaje poate atrage amenzi de până la 50.000 lei. În astfel de situaţii, consumatorii trebuie să reclame incidentul la comisariatul Gărzii Naţionale de Mediu din judeţul de domiciliu, fie în scris, fie telefonic ori pe pagina de Facebook a instituţiei.

Adrian Bonciu Like
Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » Programul de returnare al ambalajelor s-a blocat la sate. Clienţilor le este refuzată rambursarea garanţiei