Aventura antreprenoriatului pentru femeile din România: un drum dificil, cu mari satisfacţii. "Este o lume plină de neprevăzut"
România stă bine în clasamentele privind egalitatea dintre femei şi bărbaţi din punct de vedere salarial, dar şi atunci când vine vorba despre femei antreprenoare sau aflate la conducerea companiilor. Mediul de afaceri din România e tot mai atractiv pentru românce, astfel că în ultimii ani am ajuns să avem aproximativ 700 de mii de doamne sau domnişoare antreprenor, reprezentând aproape jumătate din numărul oamenilor de afaceri din ţara noastră.
De Alexandra Marin la 31.03.2022, 09:02Femeile sunt tot mai prezente în mediul de afaceri de la noi. În sectoare precum serviciile, cultura sau educaţia depăşesc numeric bărbaţii. Cele mai multe au între 30 și 50 de ani, studii superioare și experiență în business, fie căpătată în familie, fie în companiile pentru care au lucrat în trecut. Este şi cazul Simonei, care a renunţat la corporaţie pentru o afacere cu terarii.
"Am lucrat 20 de ani ca director de marketing şi vânzări în câteva companii farmaceutice importante din România. Lucrurile sunt complet diferite de cealaltă parte a baricadei. Este o lume plină de neprevăzut, dificilă de multe ori, dar satisfacţiile pe care le ai, libertatea de decizie pe care o ai, faptul că tot ce îşi doreşti poţi să obţii, asta e de nepreţuit", spune Simona Atinge, antreprenor.
Maria are 22 de ani, lucrează de câteva luni în IT, dar ştie că vrea mai mult decât un simplu job bine plătit. "Cred că la un moment dat o să fiu suficient de experimentată încât să am propria afacere şi să nu trebuiască să lucrez pentru o corporaţie sau alta. Pot spune că am avut modele în viaţa mea pe care să le urmez", povesteşte Maria Iani, dezvoltator software.
Secretul succesului în afaceri
- Femei de succes în IT şi domenii tehnice: "Au cele mai bune rezultate". Decalajul salarial în România, în...
- Meseria care va deveni cea mai căutată în următorii 10 ani. Salariile pentru debutanți încep de la 1000 de euro
- Cele mai căutate şi mai bine plătite meserii din România. Companiile care oferă de la 10.000 de lei în sus
De fapt, aici e secretul. Daniela Marişcu face business de mulţi ani şi şi-a dat seama de asta la acceleratoarele de business la care ea a participat în străinătate, motiv pentru care a creat unul şi pentru femeile din România. Şi-a dat seama că nu e suficient să investească în idei geniale, ci mai ales în oameni şi educaţia acestora.
"L-am iniţiat tocmai din ideea de a încuraja femei fondatoare să îşi ducă mai departe ideile de la viziune la experienţă, cum spunem noi. E un drum care îţi poate aduce încercări şi ai nevoie de ajutor, dar e un drum care merită", este de părere Daniela Marişcu, investitor.
Ce este un accelerator de business
Un accelerator de business este un program de afaceri, care durează câteva luni şi în cadrul căruia au loc diferite sesiuni de mentorat şi networking. În 2019, înainte de pandemie, peste 675 de mii de femei făceau business în România, cot la cot cu bărbații, din poziţia de manager, administrator sau asociat.