Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Meseria care va deveni cea mai căutată în următorii 10 ani. Salariile pentru debutanți încep de la 1000 de euro

România are nevoie de peste 600.000 de ingineri în următorii zece ani. Este semnalul de alarmă pe care îl trag industriile din domeniu în privinţa lipsei de specialişti. Doar că Universitatea Politehnica, de exemplu, spune că nu poate livra mai mult de 10 mii de absolvenţi într-un an bun! Oricum, ca să reuşească să îi ţină pe toţi în ţară, companiile ar trebui să mărească consistent salariile începătorilor.

de Redactia Observator

la 23.03.2022 , 14:35

IT, telecomunicaţii, automobile şi căi ferate. Sunt industriile unde se simte cel mai acut lipsa inginerilor şi care ar face orice să îi angajeze pe studenţi direct de pe băncile facultăţilor.

Mihnea Costoiu, rector Politehnica: ”Absolut in fiecare zi, există câte o companie solicitand absolventi daca se poate maine, dacă se poate cu miile, dacă se poate excepționali, daca se poate pt tehnologia de maine și dacă se poate foarte ieftini”

De 600 de mii de ingineri ar avea nevoie Romania in urmatorii zece ani, arata estimarile din industrie. Doar că.

Vezi și

Mihnea Costoiu, rector Politehnica: ”Suntem departe, noi nu reușim să facem 10, 12 mii de absolventi în cei mai buni ani în România, până la 600 de mii mai e mult de muncă. Toate companiile trebuie să înțeleaga că trebuie să plătească mai bine inginerii din România pentru a lucra pentru industria romanească”.

Pe acelaşi subiect

Mulți ingineri aleg să muncească în străinătate încântați de salariile mult mai mari

Isabela este studentă în anul 4 la Facultatea de Transporturi şi ar vrea să rămână în ţară. Nu pe bani puţini, însă.

Isabela: ”Aş putea să organizez ce înseamna logistică, şi de ce nu să fiu un mic antreprenor mai tarziu. Cred ca aș pleca undeva de la 5 mii de lei”.

Angajator: ”Să îşi dorească să înveţe şi să le placă. Şi salariile sunt atractive, pentru tineri absolvenţi eu zic ca suntem mult peste piata. Si multe alte beneficii”.

Studentă: ”Trebuie să ne ajute cineva să evoluam. Ne și chinuim foarte mult să învățăm și să punem în practică ce învățăm”.

Un inginer debutant câștigă un salariu de 1.000 de euro în România 

Studenţii sunt căutaţi chiar şi cu doi ani înainte să termine facultatea de către companiile de profil. Iar ofertele nu sunt rele deloc, în comparaţie cu alte domenii. Doar că banii din străinătate sunt în continuare mai tentanţi.

Ilona Costea, decan Facultatea de Transporturi Politehnica București:Ni s-a întâmplat ca studenţi foarte buni fiind angajaţi la compania din România să aleagă să meargă la compania mama din Germania, Franța. Un inginer debutant are undeva între 900 și 1000 de euro. Cu siguranță în Germania, Olanda, Franța sunt de trei ori salariile acestea”.

Ofertele vin cu promisiunea că vor lucra cu tehnologia viitorului. Digitalizarea va fi cheia lor către succes.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri economice » Meseria care va deveni cea mai căutată în următorii 10 ani. Salariile pentru debutanți încep de la 1000 de euro