Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei pe așa ceva
Bitcoin a ajuns astăzi la aproape 90.000 de dolari, un maxim istoric, după victoria lui Trump în alegerile pentru Casa Albă. Un milion de români care au investit în monede virtuale au dublu motiv de bucurie. Pe lângă creşterea cotaţiei, ar putea scăpa şi de plata impozitului pe profit. În vreme ce ei deschid şampanii, economiştii avertizează: Nu riscaţi banii familiei pe aşa ceva!
De Lucia Cujbă la 13.11.2024, 10:38"Statele Unite vor fi capitala cripto a planetei şi superputerea Bitcoin a lumii. Şi vom reuşi!", a declarat Donald Trump, preşedintele ales al SUA.
A fost semnalul care a declanşat fiesta! Bitcoin, regina criptomonedelor, a crescut cu 33 la sută într-o săptămână. Iar de la începtul anului şi-a dublat valoarea. Investitorii din România ar putea profita şi mai mult dacă este aprobat un amendament depus în Parlament, care prevede anularea impozitului de 10% pentru criptomonede.Măsura ar urma să fie valabilă până în august anul viitor.
"Investitorii îşi vor scoate banii. Aceştia vor intra în economia noastră. Va aduce transparenţă, pentru că cei care-şi vor scoate investiţiile din cripto, îşi vor face şi un cont bancar. Vin Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, şi spune: facem rezerve pentru statul nostru în criptomonede şi noi ce facem? Rămânem în epoca de piatră?", a declarat Sabin Sărmaş, deputat, iniţiator amendament.
Aproape 1 milion de investitori în criptomonede, în România
În România estimările arată că sunt aproape un milion de investitori în criptomonede, iar numărul lor s-ar putea dubla peste trei ani. În comparaţie, Bursa de Valori Bucureşti are peste 200.000 de investitori, adică de cinci ori mai puţini. "Sunt foarte mulţi investitori în criptomonede care ezită să-şi schimbe investiţiile în bani pentru că trebuie să plătească impozite", a declarat George Rotariu, CEO Bitcoin România.
Iancu Guda, specialist economic al Observator, critică, însă, ideea eliminării impozitelor pentru criptoinvestiţii.
"Ce semnal dă statul roman cu impozit zero pe câştigul din criptomonede, dacă stimulează o industrie unde se spală bani şi nu se fiscalizează economia? Deficitul fiscal este foarte mare, avem nevoie de bani la buget şi riscăm ca în 2025 să crească multe taxe pentru mulţi români, pentru că s-au făcut pomeni fiscale pentru deţinătorii cripto. Între 2021 şi 2023, preţul Bitcoin a scăzut de patru ori, iar în ultimul an a crescut de 5 ori. Riscul, fluctuaţiile preţului, sunt extraordinar de mari, ceea ce înseamnă şi probabilitate să câștigi, dar şi posibilitate mare să pierzi. Un investitor educat, cu experienţă, nu se va uita doar la câstigul potenţial, ci şi la riscul de a pierde bani. Banii familiei, banii copiilor, banii de bătrâneţe. Niciodata să nu-i speculezi pe investiţii riscante. Maximum 5 la sută pot fi riscate pe aşa ceva", a spus Iancu Guda, specialist economic Observator.
"Eu cred, personal, că va continua să crească. Acum suntem la început de bull-run, probabil ca vom depasi 100.000 de dolari, vom ajunge la 150.000 de dolari. În următoarele 6 luni estimez", a spus George Rotariu, CEO Bitcoin România.
Şi Banca Naţională a atras atenția că investiţiile în criptomonede sunt riscante. Uniunea Europeană recomandă reglementarea şi urmărirea tranzacţiilor cu monede virtuale pentru că ascund, de multe ori, spălare unor bani obţinuţi din infracţiuni grave.