Benzina și motorina s-au scumpit peste noapte. Cât vom da pentru un plin în 2024
Carburanţii s-au scumpit peste noapte. Iar şoferii care au trecut azi prin benzinării au avut parte de o surpriză neplăcută. Au plătit cu 15 lei mai mult faţă de ieri. Nu va fi singura scumpire din acest an: din iulie accizele cresc din nou. Iată cât vom da pentru un plin în 2024.
De Alin Stan la 01.01.2024, 19:37Ieri, la o staţie din Capitală, litrul de benzină se vindea cu 6 lei şi 55 de bani, iar motorină cu 7 lei şi 2 bani. Însă, chiar de la miezul nopţii, preţurile de pe panoul de afişaj s-au schimbat.
- Alin Stan, reporter Observator: Am revenit la aceeasi pompă, pe 1 ianuarie. Preţurile sunt mai mari cu 28 de bani pentru benzină şi cu 26 de bani pentru motorină.
Este efectul creşterii puternice a accizelor. Guvernul a decis să le crească în doua etape, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie. Acum, un plin ne costă cu 15 lei mai mult, iar din vară vom plăti cu 40 de lei mai mult.
- Client: Am urmărit scăderea şi urmărind scăderea, mi-am dat seama că la un moment dat o să o ia în sus. Combustibilii sunt scumpi şi când se ieftinesc.
- Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Nu avem decât o actualizare cu inflația, fiind inflația destul de mare am încercat că pe sarcina omului să nu între dintr-odată în vigoare. Am încercat progresiv să avem această intrare în vigoare în favoarea oamenilor.
- Lista completă a scumpirilor din 2024. Cât va costa, anul viitor, un apartament care acum e 80.000 de euro
- Cu cât cresc accizele de la 1 ianuarie 2024. Se scumpesc carburanții și băuturile alcoolice
- 40 de lei în plus pentru un plin de rezervor în 2024. La cât va ajunge litrul de benzină de la 6,55 lei acum
Se scumpesc carburanții. Majorările de la pompă se vor vedea şi la raft
- Augustin Hagiu, asociaţie transportatori: Orice leu în plus pune presiune pe costul operaţional, trebuie transferat în tarifele prestaţiei. Fie că vorbim de transportul de marfă, fie că vorbim de transportul de persoane.
Din preţul unui litru de combustibil, statul român colectează 41%, prin TVA şi accize. Analiştii anticipează că, anul ăsta, nu vor fi fluctuaţii majore la preţul petrolului: va rămâne, cel mai probabil, în jur de 80 de dolari pe baril.