Black Friday 2023. Trei paşi simpli pentru a nu cădea în plasa hackerilor în ziua cu cele mai multe tranzacţii online
Black Friday, ziua cu cele mai multe tranzacții online este în mod tradițional și ziua cu cele mai multe fraude cu carduri și acțiuni de phishing! Iată și motivul pentru care am citit sfaturile unui mare jucător de pe piața bancară pentru un comportament responsabil și le-am comprimat într-un minim set de reguli.
De Redactia Observator la 08.11.2023, 18:238 din 10 români au in plan sa profite de reducerile de Black Friday, o zi care acum 13 ani cand a venit prima data in Romania a fost mai degraba un artificiu de marketing al retailerilor. Din fericire lucrurile sau schimbat mult și acum chiar putem, cu putin noroc, prinde dealuri avantaoase! Din păcate toată această vrie a cumparaturile vine si cu multe fraude. Ţepe, daca doriti, asa cum ne-am invatat sa le spunem. Iar victime le pot pica chiar și cei mai atenți dintre noi. Pentru că scamerii, inselatorii sunt tot mai sofisticati, cu mai multe resurse, și stiu sa profite de natura umana, de dorinta noastra de chilipiruri!
Sfaturi pentru a evita capcanele online
Și să stiți că nu suntem noi mai speciali. Aceste țepe sunt peste tot in lume. 600 de milioane de lire sterline au pierdut britanicii anul trecut iar la nivel mondial se estimeaza fraude de 42 de miliardre de dolari. Apropo de resursele amintite mai devreme. A fost si o creștere de 220% la fraudele cu bilete la concerte si festivaluri, stim asta pentru nca am trecut si noi de o vara fierbinte!
Se spune că drumul cel mai scurt si mai sigur e cel pe care-l cunosti. Și la fel e si cu site-urile de e commerce! Nu vei fi inșelat niciodată pe un site de pe care ți-ai utilat deja întreaga bucătărie în ultimii ani. Poate la așteptări dar aia e alta poveste. Așa că Atentie mare la dublurile! Avem eperienta unor escrocherii cu sit/uri trase aproape la indigo. Cu o singură literă schimbata in URL, in adresa. Și la fel, atntie mare la site-urile cu terminatii neuzuale. Daca nu sunt Punct COM sau PUNCT ro, chiar punct EU ar trebui să va provoace la mai multe verificari!
Un alt stegulet rosu e si atunci cand vi se cere sa platiti prin transfer bancar. Retalierii mari au implemntat sistemul de carduri. Nu spun ca nu se poate intampla asta dar în acest caz verificati de 5 ori vanzatorul și tranzacția! Și nu in ultimul rand, regula de baza, de bun simt. Am repetat-o de 1000 de ori - Daca o oferta pare prea buna să fie adearata, cel mai probabil NICI NU E!
Și dacă tot pierdem ore întregi să căutăm oferte avantajoase e bine să nu ne zgarcim la un minut pentru a face o minima verificare.
Ce facem dacă totuşi am picat victime? 3 pași:
- 1. Raportăm imediat problema către instituția finaciară. incrcam sa blocam tranzacția si sa ne recuperam banii
- 2. Daca avem posibilitatea din aplicația bancii partener, blocam cardul si raportam frauda.
- si
- 3. Mai ales daca avem de-a face cu un site din străinătate apelam la Action Fraud/OLAF, oficiul european antifrauda. Stiu, e un gest de altruism pentru a-i proteja pe ceilalți de aceste țepe.