Călătoriile se scumpesc. Cât va costa un bilet de avion pe ruta Bucureşti - Paris. Înainte de pandemie plăteam 200 de euro
Vom zbura şi mai scump în această vară. Este anunţul făcut de Asociaţia Internăţională a Transportului Aerian. Inflaţia ar fi principalul motiv, dar şi costurile ridicate pentru combustibil. Cererea însă nu lipseşte: numărul de călători la nivel global va atinge niveluri istorice în 2024, inclusiv la noi.
De Mădălina Iacob la 05.06.2024, 20:48Preţul următorului bilet de avion cumpărat va fi cu siguranţă mai mare. Scumpirile au fost anunţate de experţii de la IATA la conferinţa anuală din Dubai. "Cât profit reţinem pentru fiecare pasager? Doar 6 dolari si 14 cenţi. Cât costă un singur espresso în cafeneaua acestui hotel. Aviaţia a recuperat după pandemie şi e în creştere, e gata să întâlnească nevoile oamenilor pentru a putea călători. Pentru 2024, aşteptăm recorduri de cel puţin un trilion de dolari", explică Willie Walsh, director general IATA.
Inflaţia şi creşterea costurilor combustibilului sunt de vină
Inflaţia şi creşterea costurilor combustibilului pentru avioane face companiile aeriene să mai pluseze o dată la preţ. "Companiile aeriene încearcă să recupereze din marile pagube. Au fost nevoite să zboare pe rute goale pentru a-şi păstra zborurile. Oamenii au trebuit plătiţi, piloţii nu au putut fi daţi afară. Mai e o cauză foarte importantă, inflaţia globală, care ne afectează pe toţi. De la biletele de avion până la produsele de la raft. O altă cauza este reducerea flotei", a declarat Florin Ionescu, consultant în turism.
Imediat după pandemie, preţurile au crescut cu mai bine de 10%. Şi scumpirile şi-au menţinut ritmul aproape de la lună la lună. La companiile low cost care au monopol pe tot mai multe rute, biletele spre Spania sau Italia au ajuns să coste cât cele spre destinaţiile exotice. În anul 2019, înainte de pandemie, un bilet de avion Bucureşti-Paris şi întors costa 200 de euro. Acum, în aceeaşi perioadă din an, costul ajunge la 300, chiar 350 euro de persoană.
Cât costă un bilet către o destinaţie exotică
Pentru o destinaţie exotică, Bali, de exemplu, un bilet costa atunci 750 de euro, iar acum plătim în jur de 1.000 de euro. Paradoxal, aceste preţuri nu sperie însă pe nimeni: estimările arată că numărul de călători la nivel global va atinge niveluri istorice în 2024. 4,7 miliarde de persoane vor călători cu avionul, faţă de 4,5 miliarde câţi au fost în 2019.
"Avem circuite pentru Revelion care sunt ocupate, şi avem chiar şi pentru ianuarie-februarie. Noi încercăm să suplinim să compensăm această diferenţă de cost prin negocieri la sânge cu furnizorii locali", adaugă Florin Ionescu, consultant în turism.
Companiile aeriene au anunţat că vor să menţină preţurile în avantajul clienţilor. Dar că ar fi nerealist să îşi asume toate costurile. Conform IATA, ţinta pentru 2024 este de aproape 5 miliarde de călători, pe 22.000 de rute şi aproape 39 de milioane de zboruri.