CALCUL: Cât putem câştiga dacă depunem 15.000 lei într-un depozit bancar pe o perioadă de 12 luni. Investiţia în titlurile de stat, mai avantajoasă
Banii puși în bancă încep, în sfârșit, să facă "pui". După mai bine de doi ani și jumătate, dobânzile la depozitele bancare bat rata inflației. Câștigurile sunt, însă, impozitate și tot investiția în titluri de stat sau acțiuni rămâne mai profitabilă.
De Florentina Lazăr la 18.08.2024, 20:28Cel puţin 5 bănci din România au dobânzi la depozitele bancare peste rata inflaţiei. Randamentele sunt între 5,7 şi 7% şi concurează cu dobânzile titlurilor de stat Tezaur şi Fidelis. Este pentru prima oară din pandemie si pana acum când economiile puse în banci nu sunt reduse de inflaţie.
"Inflaţia scăzând şi dobânzile la depozite rămânând relativ constante au devenit real pozitive şi dobânda băncii centrale este real pozitivă", spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.
CALCUL: Cât putem câştiga dacă depunem 15.000 lei într-un depozit bancar
Dacă depunem 15.000 lei într-un depozit bancar pe o perioadă de 12 luni, câştigul poate fi între 770 și aproape 950 lei, în funcţie de instituţia bancară pe care o alegem. Aceeași sumă investită în titluri de stat Fidelis cu un randament de 6,8% aduce un profit de puțin peste 1.000 lei. În acest caz, câștigul nu este impozitat cu 10%.
Dobânzile la depozite ar putea rămâne pozitive cel puţin un an, cred specialistii. Nu toate băncile le vor oferi, însă. Românii au economisit o avere: 416 miliarde de lei.
65 de miliarde de lei ţin la saltea românii şi se devalorizează. Tocmai de aceea, economiştii ne recomandă să punem banii să lucreze pentru noi. Cel mai bun randament, de peste 10%, îl oferă investiţia în acţiuni, însă şi riscurile sunt ridicate.
Economiştii recomandă investiţii diversificate
"Trebuia să-ţi dai seama dacă respectiva companie are şanse ca în viitor să obţină profituri din ce în ce mai mari care să suţină o creştere a preţului acţiunii ei. Statul român are companii în energie spre exemplu marile companii, care sunt listate la bursă, avem şi bănci listate la bursă. Acestea au obţinut în ultimii ani performanţe foarte bune", spune Bogdan Glăvan, analist economic.
Economiştii recomandă investiţii diversificate pentru a ne proteja şi înmulţii banii.
"Un portofoliu si de euro si de dolari si de lei. Diversificat, adica si instrumente purtatoare de dobanda, dar si actiuni pt ca acelea asigura randament mare. Dacă luăm orice interval de 20 de ani bursa a dat mereu randament pozitiv pe acest interval, pe orice interval. Însă dacă acea sumă ar fi fost pusă în obligaţiuni ar fi fost perioade în care pierdeam şi jumătate din bani", mai spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA. .
Sume mari pot fi investite şi în imobiliare. Randamentul pentru o locuinţă poate depăşi 15% în primele 12 luni. Zona în care este amplasat imobilul este cea mai importantă.