CALCUL. Cu cât se vinde acum un apartament cu 3 camere din București, scos la vânzare la începutul anului cu 125.000 de euro
Schimbare majoră pe piaţa imobiliară din Capitală. Apartamentele cu trei camere din blocurile vechi s-au ieftinit pentru prima dată în ultimii nouă ani. Scăderea puterii de cumpărare și scumpirea creditelor sunt principalele motive pentru care acestea se vând mai ieftin decât anul trecut.
De Ingrid Tîrziu la 12.08.2023, 19:31Sergiu și-a achiziționat recent un apartament cu trei camere în sectorul 6 al Capitalei. Nu a vrut o locuinţă într-un bloc vechi din mai multe motive.
Sergiu: În general blocurile vechi sunt mai strânse, nu sunt așa moderne înăuntru. Am căutat vreo șase luni până am găsit ce trebuie. Apartamentul a fost 90.000 de euro.
În plus, a luat în calcul şi situaţia ca iarna să nu aibă căldură şi apă caldă, aşa cum se întâmplă în multe cartiere din Bucureşti. Iar ca el gândesc mulţi alţi cumpărături, care se feresc de imobile mai vechi de 20 de ani.
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Ne aflăm într-un apartament cu trei camere din sectorul 2 al Capitalei, dintr-un bloc din anul 1980. Prețul de listă al acestui apartament este 125.000 de euro și a fost listat acum aproximativ cinci luni. Astăzi, specialiștii spun că nu se va vinde cu mai mult de 119.000 de euro.
- Cât costă o garsonieră de 16 metri pătrați, scoasă la vânzare în Cluj-Napoca. "Dacă intră un țânțar la...
- Noile măsuri fiscale, exemple de calcul: cât plăteşti pentru o maşină de 150.000 de euro sau apartamente de...
- Conac din perioada interbelică, cu teren de 10.000 de metri pătraţi, se vinde la preţul unui apartament din...
Românii, prudenți la achizițiile imobiliare și mai puțin dispuși să se împrumute la bănci
În plus, dobânzile mari, gradul de îndatorare ridicat dar şi modificările fiscale pe care Guvernul vrea să le introducă îi fac pe români mai prudenţi şi mai puţin dispuşi să se împrumute de la bănci. Din acest motiv, găsim apartamente cu trei camere, în blocuri construite în 1980 de exemplu, care se vând mai ieftin decât în urmă cu două luni. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 2014.
Toma Filipovici, președinte Asociația Agenților Imobiliari: Anul trecut pe vremea aceasta s-ar fi vândut probabil în două-trei săptămâni, acum e nevoie de trei, patru luni și vedem o ajustare a prețului de tranzacție față de prețul de listă mai mare. Procentele sunt undeva între patru și șase la sută. Dacă există modificări neintabulate, procedura de a actualiza cadastrul este mult mai anevoioasă, costă.
Sunt însă destui cumpărători care achită cash, mai ales cei care sunt la a doua sau a treia locuinţă.
Georgian Marcu, consultant imobiliar: Procentul investitorilor în piață a fost undeva la 10-15% din totalul cumpărător, cred că la momentul actual o bună parte dintre investitori au dispărut, așteptând să vadă exact ce se va întâmpla cu piata imobiliară. Să nu uităm că zilele acestea vorbim despre 5, 6, 7 modificări ale Codului Fiscal de pe o zi pe alta, care pot avea un impact negativ. Până nu o să avem o formă clară, nu cred că o să se ia prea multe decizii de achiziție.
Chirii tot mai scumpe în București
Dacă tranzacțiile scad, cererea pentru chirii crește și evident, și prețul. Sumele au crescut, în medie, cu 13% de la un an la altul.
În iulie, doar patru cartiere bucureștene au înregistrat creșteri de prețuri pentru apartamentele scoase la vânzare: Berceni, Dristor, Iancului și Mihai Bravu. Majorările au fost cu doar două procente.