Antena Meniu Search
x

Video "Au cumpărat apartamente cu 75.000 de euro şi vor să obţină peste 100.000 de euro". Staţiunea în care preţurile imobilialelor au explodat

În România se construiesc tot mai puţine case, pentru că se vând tot mai puţine case. Cu toate acestea preţurile locuinţelor rămân tot foarte sus. Şi nici nu vor scădea curând, ba chiar s-ar mai putea scumpi, spun agenţii imobiliari.

de Redactia Observator

la 01.08.2023, 20:30

Vezi și

Dobânzile mari la credite i-au făcut pe români să nu se mai înghesuie să cumpere o casă. Aşa că dezvoltatorii imobiliari au început să construiască mai puţin.

Robert Gagoş, expert imobiliar: Din păcate, datorită situaţiei economice actuale construcţiile au încetinit. Nu ştim exact un procent, dar au încetinit considerabil. Din păcate, nici vânzările nu merg, datorită băncile. Cum spunem noi, băncile ne-au stins lumina.

Numai în Bucureşti şi Ilfov s-au dat cu 1.000 de de autorizaţii de construire mai puţin decât anul trecut. Dar preţurile locuinţelor tot nu scad. Explicaţia? Cele mai multe, în zona București –Ilfov, considerată locomotiva dezvoltării imobiliare. Aici s-au dat cu peste 1.000 de autorizaţii mai puţin. Cu toate acestea, nu vom vedea preţuri mai mici la apartamente.

În Bucureşti şi Ilfov s-au dat cu 1.000 de de autorizaţii de construire mai puţin decât anul trecut

Pe acelaşi subiect

Toma Filipovici, APAIR: Vorbim de o dificultate foarte mare în a cosntrui efectiv, în a autoriza. Sunt costuri mari de construcţii, costuri mari de manoperă şi costuri mari de vânzare. Nu văd argumentul pentru care ar scădea preţurile semnificativ.

Robert Gagoş, expert imobiliar: Nu vor mai scădea preţurile, procesul de construcţie este la fel de costisitor ca întotdeauna. Nu se poate scădea preţul dacă nu scade preţul mâinii de lucru, nu scade preţul materialelor de construcţie.

Cluj Napoca este considerat oraşul cu cele mai scumpe locuinţele, iar despre ieftiniri nici nu poate fi vorba.

Sorin Sucala, agent imobiliar: Preţul mediu este undeva la 2500 de euro pe metru pătrat.

Dacă se aprobă motificarea cotei de TVA pentru construcţii de la 5 la 19%, preţurile evident că vor fi impactate. Dezvoltatorii imobiliari nu-şi vor asuma o scădere a marjei de profit. La malul mării specialiştii spun că sunt mai căutate locuinţele din Constanţa decât cele din Mamaia.

Marius Coman, agent imobiliar: Se vând foarte bine apartamentele din municipiul Constanţa. Cele din Staţiunea Mamaia se vând mai greu pentru că au un preţ supraevaluat. Au cumpărat apartamente cu 75-80 de mii de eruo şi vor să obţină pe ele peste 100 de mii de euro, ceea ce este uşor puţin deplasat.

Doar 11% dintre salariaţii din România au un credit ipotecar

Şi în marile centre universitare tinerii preferă să stea cu chirie.

Valerian Florea, manager agenţie imobiliară: Dobânzile fiind foarte mari au preferat să aştepte şi atunci s-a văzut asta în contrapartidă cu faptul că chiriile au explodat. Când trebuie să plăteşti 15% din credit, nu-ţi mai cumperi, te muţi în chirie.

Alexandru Rădulescu, expert credite impotecare: Este o reticenţă corelată şi cu un fenomen de oarecare speculă în prvinţa viitoare scăderi a preţurilor imobiliarelor.

Doar 11% dintre salariaţii din România au un credit ipotecar. Un procent foart emic comparativ cu alte state europene. Potrivit cifrelor oficiale, mulţi dintre cei care cumpără acum o locuinţă o fac cu banii jos.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » "Au cumpărat apartamente cu 75.000 de euro şi vor să obţină peste 100.000 de euro". Staţiunea în care preţurile imobilialelor au explodat