Antena Meniu Search
x

Video Rată sau chirie: Motivul pentru care românii nu mai cumpără locuințe ca în anii trecuți: "Este mai rentabil"

Rată sau chirie? Datele oficiale arată că românii nu se mai grăbesc să devină proprietari. Sau pur şi simplu nu se mai încadrează la împrumuturile de altădată. Acum, un tânăr cu un venit de 1.000 de euro pe lună poate accesa un credit la jumătate faţă de valoarea din 2021. Specialiştii au câteva sfaturi pentru cei care vor să îşi cumpere, totuşi, un apartament în această perioadă. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 15.07.2023, 20:25

Vezi și

Cei care caută case de cumpărat sunt, în special, tinerii care vor să îşi întemeiaze o familie. 

Ștefan Trâmbițașu, agent imobiliar: E foarte important ca apartamentul să fie gata de locuit. Asta am văzut la tineri, în special. Pentru că strâng şi ei un avans, fac un credit şi nu mai au bani de renovare. 

Dar tot mai mulţi, însă, nu reuşesc să strângă bani pentru avans. Sau nu se mai încadrează, pur şi simplu, la împrumut. Acum doi ani cine avea un salariu de 4.500 de lei putea accesa un credit de 75.000 de euro. Cu acelaşi salariu, acum, poate accesa unul de doar 45.000 de euro. Şi ratele rămân mari. 

Ștefan Trâmbițașu, agent imobiliar: Mulţi oameni mă sună să îmi spună că vor să vândă că nu îşi mai permit rata la bancă. 

Pe acelaşi subiect

Chiar dacă dobânzile nu mai cresc pentru moment, diferenţele faţă de acum doi ani sunt majore

 Rata pentru un credit de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani, este mai mare cu peste 1.100 de lei faţă de 2021. 

Camelia Grădinaru, consultant financiar: Băncile oferă dobânzi fixe pe o perioadă de trei, cinci sau zece ani şi sunt încântaţi de această posibilitate clienţii. Numai că, de cele mai multe ori, este mai rentabil să stai cu chirie decât să îţi iei un apartament.

Alexandru Adam, agent imobiliar: Dacă în trecut chiria acoperea rata - în momentul de faţă există o diferenţă odată cu creşterea dobânzilor şi proprietarul nu mai acoperă la randamentele actuale rata cu chiria. 

Greta Neagu, reporter Observator: Unele preţuri nu rentează. Ulterior trebuie să îţi mai cauţi un loc de parcare care porneşte de la 50 de euro pe lună. Am văzut şi cu 90 şi cu 100.  

Cererea mare pentru chirii a generat preţuri pe măsură

Greta Neagu, reporter Observator: Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut preţurile chiriilor sunt mai mari cu 15-20 la sută. Spre exemplu, o garsonieră care se închiria în 2022 cu 350 de euro se închiriază astăzi şi cu 420 de euro. Un apartament de două camere a ajuns la închiriere 560 de euro, iar unul de trei camere 750 de euro.

Un lucru e cert, spun specialiştii în imobiliare. 

Ștefan Trâmbițașu, agent imobiliar: Ca să nu mai încurajăm preţurile exagerate, să nu mai sune la orice anunţ vede în piaţă doar că-i place cum arată. Tu îi dai speranţe proprietarului şi el crede: "o să îl dau" şi se iau unul după altul proprietarii şi cresc piaţa superficial.

Cele mai multe locuinţe s-au vândut luna trecută în Bucureşti, Ilfov şi Braşov. La polul opus se află Teleorman, Olt şi Ialomiţa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Rată sau chirie: Motivul pentru care românii nu mai cumpără locuințe ca în anii trecuți: "Este mai rentabil"