Când s-ar putea micşora ratele românilor? Doar anul trecut s-au luat credite de consum în valoare de 65 de miliarde de lei şi credite ipotecare de 105 miliarde de lei
Veşti proaste daca ai credit la banca. Dobânda-cheie, în funcţie de care sunt calculate creditele, s-ar putea să nu mai scadă în acest an. Şeful BNR, Mugur Isărescu, vine cu alt unghi de vedere: se vede treaba ca împrumuturile sunt ieftine, si de asta ne-am împrumutat masiv în ultimul an. Guvernatorul a lăsat de înţeles şi că e nevoie de noi taxe pentru a acoperi deficitul uriaş, dar şi de îngheţarea salariilor la stat.
De Mădălina Chiţac la 15.05.2024, 22:03Apetitul românilor pentru împrumuturi e tot mai mare. Numai anul trecut s-au luat credite de consum în valoare de 65 de miliarde de lei şi credite ipotecare de 105 miliarde de lei.
Clienţi-reporter: Un credit ipotecar.
- Dobânzile nu vi s-au părut mari sau n-aţi mai ţinut cont?
- N-am ţinut!
- BNR a revizuit în creștere prognoza de inflație. Isărescu: Populația nu a luat în seamă cântecele de jale. Nu...
- Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, dă asigurări un economist FMI. Ce va alimenta inflația în 2024
- Statul s-a împrumutat într-un ritm amețitor în 2023: 50.000 de euro pe minut, în fiecare zi. Care sunt...
- Este o nevoie atât de mare de bani. Şi salariile nu sunt atât de satisfăcătoare pentru ceea ce a crescut în magazin.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Populaţia nu a luat în seamă cântecele de jale, domne dobânzile înalte omoară creditul, a împrumutat pentru că a constatat că dobânzile înalte sunt sub rata inflaţiei şi deci creditul este relativ avantajos, este ieftin.
Florin Andrei, profesor de finanţe: Ne-am fi aşteptat ca Banca Naţională să reducă de la începutul acestei săptămâni dobânda de politică monetară până la 6,75%. Nu s-a întâmplat asta, iar dobânzile nu par să coboare prea repede.
Când s-ar putea micşora ratele românilor?
Guvernatorul BNR spune că decizia care ar micşora ratele românilor ar putea avea loc abia în 2025.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Dacă este posibil ca acel moment potrivit să nu vină anul ăsta. În sfârşit îmi daţi o mână de ajutor. S-ar putea să nu vină. Când am spus, în februarie, că e vorba de 2 luni de scădere a inflaţiei, am mai folosit un cuvânt: cel puţin.
Adrian Mitroi, profesor de economie: Nu ne gândim să ne gândim să scădem dobânda. Contextul nu este unul favorabil. Ne-am uitat la cifrele de creştere economică. Le-am văzut foarte strâmte şi foarte aproape de recesiune.
Chiar şi aşa, salariile tot cresc. Venitul mediu net s-a majorat cu 14% în ultimul an şi a ajuns la peste o mie de euro.
Florin Andrei, profesor de finanţe: Salariile au crescut mai mult decât inflaţia. Deja salariile aproape au recuperat creşterile de preţuri din anii precedenţi. sunt creşteri de salarii, fără o creştere a productivităţii. Crescând salariile, a fost antrenat consumul.
Iar asta pune în continuare presiune pe inflaţie. De altfel, Banca Naţională a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an: de la 4,7% la 4,9%.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Încercăm în continuare sa dăm inflaţia treptat în jos, nu bruscăm economia, nu apasăm brutal pe frână, pe politica monetara, ca să nu creăm o recesiune pentru că asta ne mai trebuie într-un an electoral.
BNR mai lansează un avertisment: creşterea datoriei publice la peste 50% din PIB ar putea duce la corecţii fiscale, inclusiv la îngheţarea salariilor bugetarilor.