Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, dă asigurări un economist FMI. Ce va alimenta inflația în 2024
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.
Fondul cu sediul la Washington DC şi-a mărit uşor în această săptămână perspectivele de creştere globală, la 3,2% în 2024, şi anticipează aceeaşi creştere în 2025.
”Când facem evaluarea riscului în jurul valorii de referinţă, şansele să avem o recesiune globală sunt destul de minime. În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie. Deci, a existat o rezistenţă extraordinară în ceea ce priveşte perspectivele de creştere”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, consilier economic şi director al departamentului de cercetare la FMI, pentru Karen Tso de la CNBC, marţi, la întâlnirea grupului de la New York.
”Setul de ştiri bune” include performanţa economică puternică a SUA şi a mai multor economii de piaţă emergente, împreună cu o încetinire a inflaţiei mai rapidă decât se aştepta până de curând, în ciuda creşterii mai slabe în Europa, a spus Gourinchas.
Există divergenţe în Europa
- Cât mai avem de aşteptat ca să plătim rate mici. Isărescu susţine că am evitat recesiunea la mustaţă
- România nu este în recesiune şi nici nu riscă, dă asigurări Mugur Isărescu. Cum explică creşterea inflaţiei
- Marea Britanie şi Japonia au intrat în recesiune. Ţara asiatică pierde poziţia de a treia economie mondială
Există divergenţe în Europa, a adăugat el, FMI şi-a retrogradat previziunile de creştere pentru Germania, Franţa şi Italia, dar le-a dus mai sus pentru Spania, Portugalia, Belgia şi Regatul Unit.
Prognozele de creştere din toamna anului trecut au trebuit să ia în considerare o instabilitate geopolitică sporită, tensiunile din Orientul Mijlociu planând asupra pieţei petrolului, în timp ce războiul Israelului cu grupul militant palestinian Hamas din Fâşia Gaza a dus la perturbări ale rutelor de transport maritim din Marea Roşie, prin atacurile maritime din partea grupării yemenite Houthi.
Toate acestea s-au combinat cu războiul în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina, care a avut cel mai mare impact mai larg asupra preţurilor energiei în Europa în 2022.
Ce va alimenta inflația în 2024
Creşterea semnificativă a preţurilor petrolului pe tot parcursul anului 2024 şi perturbarea în continuare a transporturilor între Asia şi Europa ar alimenta inflaţia în 2024, a menţionat Gourinchas, ceea ce ar determina apoi băncile centrale să menţină dobânzile mai mari pentru mai mult timp şi să afecteze creşterea globală.
Potrivit estimărilor FMI, o creştere constantă a preţului petrolului de aproximativ 15% în 2024 ar duce la accelerarea inflaţiei globale cu aproximativ 0,7%, deşi preţul acestuia s-a dovedit până acum relativ stabil, chiar şi după recenta creştere a tensiunilor Israel-Iran.
În ciuda prognozei economice pozitive a FMI, Gita Gopinath, directorul general adjunct al FMI, a declarat marţi pentru CNBC că a evaluat riscurile geopolitice drept ”o mare îngrijorare”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰