Capcana produselor online comandate în rate. Dobânzile ajung la 34%: "Se promovează cumpărăturile sub impuls. Pentru că vezi, îți place, cumperi"
Nerăbdarea costă. Ne place să cumpărăm tot mai mult şi alegem să plătim în rate. Marii retaileri spun că numărul clienţilor care apelează la această variantă creşte de la o lună la alta şi, în acest fel, oamenii îşi permit comenzi mai mari şi lucruri mai costisitoare. Doar că nu trebuie să ne lăsăm furaţi de iluzia unor sume mai mici, plătite lunar. La acestea se adaugă dobânzi mari, iar la final nota de plată poate fi uneori dublă.
De Mădălina Chiţac la 25.08.2024, 21:26Cine nu-şi permite sau nu are răbdare atunci când comandă online mai multe produse scumpe, poate alege plata în rate.
"Observăm o creştere de 10% lună de lună, de la începutul anului. Principalele produse - telefoanele şi produsele albe. Frigidere, maşini de spălat. Şi creşterea coşului de cumpărături mediu. Dacă anul trecut ajungea la 2.500 - 3.000 de lei, anul acesta putem vorbi de 3.500 - 4.000 de lei", a declarat Matei Bogdan, marketing manager.
"Am ajuns la o medie cam între 20 şi 25% dintre comenzi plasate cu wallet. Vedem o diferenţă la valoarea comenzilor, care este cu 30-40% mai mare, în medie, faţă de comenzile fără wallet. Se apropie de 500 de lei. Se comandă produse un pic mai premium", a spus Andrei Chirilă, director marketing.
De la haine, la electronice şi electrocasnice, cumpărăm de toate în rate
- CALCUL. Cum se poate scădea cu 1.000 de lei rata lunară la un credit. Gură de oxigen pentru românii îndatorați
- Legea anti-cămătărie, promulgată de Iohannis. Cât vor plătii românii care credite la IFN-uri
- Isărescu trage un semnal de alarmă, după ce românii au devenit cei mai cheltuitori din Europa: "Ne îngrijorează"
Procesul e extrem de simplu, deci tentaţia e mare: avem nevoie doar de un cont creat, un card bancar şi, eventual, un buletin.
"Au crescut veniturile, apetitul de consum e foarte mare. Capacitatea de a se îndatora a crescut. De aici şi oferta care a venit pentru această cerere", a explicat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA.
Cel mai mare retailer online din ţară vine cu posibilitatea plăţii în 4 rate, fără dobândă. Însă dacă alegem 12 rate, dobânda e de aproape 30%. La 24 de rate, creşte până la aproape 32%. Iar la 36 de rate avem o dobândă de 34%.
"Perioada de creditare este de la 6 luni până la 59 de luni. Dobânda este personalizată pe perioadă, de sumă şi de profilul clientului. Pleacă de la 21% şi se poate duce la 50%", a spus Matei Bogdan.
Experţii în educaţie financiară ne sfătuiesc să fim prudenţi
"Principalele două riscuri sunt: poţi să te supraîndatorezi. Să îţi cumperi mai mult decât îţi permiţi. Apoi se promovează cumpărăturile sub impuls. Pentru că vezi, îţi place, cumperi", a spus Irina Chițu, director comparator bancar FinZoom.ro.
În plus, dacă nu plătim ratele pentru produsele comandate, riscăm să fim raportaţi la Biroul de Credite şi să nu mai putem face alte împrumuturi.