Două milioane de români nu au muncit vreodată cu carte de muncă, potrivit statisticilor
Două milioane de români nu au muncit vreodată cu carte de muncă, potrivit datelor de la institutul national de statistică. Mulți spun că și-au sacrificat cariera pentru familie.
De Redactia Observator la 08.09.2020, 11:09- 4 din 5 români care au în îngrijire copii sub 15 ani sunt persoane care au şi un loc de muncă.
- Cei care au ales să îmbine viaţa de familie cu cea profesională contează foarte mult şi pe sprijinul angajatorului.
Dar, sunt contrazişi de cei care au găsit soluții. Ce-i drept cu eforturi şi care au muncit încă din adolescență, pentru a-și extinde propriul CV.
Andreea Melinescu are 27 de ani și, deja, 12 ani de experiență în muncă. A fost voluntar şi nu a ratat nicio oportunitate de a-şi lărgi orizonturile profesionale.
S-a specializat la Bruxelles, iar acum, organizează propriile proiecte de antreprenoriat, comunicare și marketing și nu se teme că nu ar găsi soluții sa împace familia cu cariera, mai ales că a dedicat slujbei suficient timp, încât să aibă un CV de invidiat.
Andreea Melinescu: Dacă nu am proiecte şi dacă nu lucrez, nu mă simt bine. Trebuie să fiu mereu ocupată. În ceea ce priveşte familia, într-adevăr, când eşti implicat în foarte multe proiecte, timpul este mai limitat. Sunt sigură că poți să le armonizezi, însă trebuie să fii foarte organizat.
Nu e ușor, dar, cu siguranță, nu e imposibil, spun și părinții care nu s-au lăsat învinși de greutățile și stresul de la locul de muncă. Conform statisticilor INS 4 din 5 români care au în îngrijire copii sub 15 ani sunt persoane care au şi un loc de muncă.
Tânără: Femeia trebuie să fie independentă, să nu depindă de nimeni şi, în acelaşi timp, poate să îşi crească copilul şi frumos, şi armonios. Nu sunt de acord să rămâi în permanenţă acasă cu copilul, să nu munceşti, asta e o scuză.
Tânără: Trebuie, într-adevăr şi taţii să se implice mai mult. Adică viaţa în familie e un lucru în doi nu doar în unu. Eu am stat cu el un an jumate acasă în concediu de creştere, paternal.
Cei care au ales să îmbine viaţa de familie cu cea profesională contează foarte mult şi pe sprijinul angajatorului, atunci când apare o problemă în familie.
Alin Lăzărescu, trainer, cofondator firmă: Un angajat foarte bun, mereu, când va avea o problemă în familie cred că îşi poate lua o zi, două libere de la muncă, fără niciun fel de problemă. El îţi ajută ţie afacerea, tu trebuie să îl ajuţi pe el.
Chiar şi aşa două milioane de români nu au lucrat niciodată. Sunt fie persoane casnice, fie întreţinute de alţii sau trăiesc din chirii şi alte venituri. Mulţi dintre ei spun că şi-au sacrificat cariera pentru a se dedica familiei.