Antena LIVE

Curs valutar

Video

"Câştigă lejer peste 10.000 de lei în fiecare lună". Zeci de muncitori străini aduşi pentru meseria de care fug românii

Căldura ne cheamă la terase, dar cu greu se mai găsesc ospătari care să ne servească! Patronii de restaurante şi cafenele se plâng de o criză acută de personal, mai ales vara, când angajaţii pleacă sezonieri pe litoral. Din disperare, mulţi au apelat la muncitori străini sau la elevi din şcolile profesionale. La Cluj se testează chiar şi o aplicaţie mobilă care să-i ajute pe antreprenori să lucreze cu ospătari de la distanţă. 

De la 28.06.2024, 20:02
WhatsApp
Vezi și:

În perioada verii, mii de antreprenori din HoReCa se dau peste cap să mai facă rost de angajaţi. Pe cei pe care îi au deja îi motivează să nu plece la alt loc de muncă. 

"Câştigă lejer peste 10.000 de lei​"

"Avem în jur de 500 de elevi şi studenţi ce ne trec pragul. La momentul de faţă, în companie, cred că în urmă cu două zile ne-au venit 25-30 de cetăţeni străini, avem peste 200. Salariu, tips şi bonurile de masă, câştigă lejer peste 10.000 de lei în fiecare lună, vara", spune Ionuţ Păun, director de HR lanţ de restaurante.

"Pleacă de la 2.500 de lei pe cartea de muncă şi mai poate câştiga din tips cel puţin pe atât. Plus bonuri de masă, dacă lucrează dupa 23:00 îi plătim transportul, plus masă pe timpul serviciului, bonuri cadou de sărbători, de ziua lui", adaugă Bogdan Zaharescu, proprietar lanţ de burgerii.

Pe acelaşi subiect

Sunt şi patroni norocoşi, care nu duc lipsă de personal. "Avem o echipă de management foarte bine pusă la punct, pentru ca oamenii noştri să înveţe despre gelateriile noastre. Avem program part-time, program de şase ore, de opt ore, depinde de fiecare ce doreşte să lucreze", a explicat Claudiu Niculae, manager gelaterie.

Un "ospătar la distanţă" preia comanda

Unii compensează cu tehnologia. O companie a dezvoltat o aplicaţie prin care antreprenorii îşi pot angaja ospătari la distanţă. La un restaurant din Cluj care testează aplicaţia, un ospătar din Constanţa ia comanda clienţilor, iar apoi chelnerii din locaţie duc mâncarea la masă. 

"Clienţii ajung în restaurant, sunt conduşi la masă, iar lângă masă ei găsesc o tabletă pe care pot să selecteze limba în care doresc să comunice, iar după se face potrivirea cu un ospătar care este online în acel moment. Începe un videocall, iar ospătarul care cunoaşte meniul poate să le recomande acestora mâncăruri, băuturi", arată Horaţiu Negrea, fondator aplicaţie.

"Vin din Taiwan şi cultura mâncării e foarte diferită, atâta timp cât e o colaborare şi ajută comunicarea, e chiar o idee foarte bună", spune un client străin.

E nevoie de 35.000 de angajaţi

Datele arată că sectorul HoReCa mai are nevoie de cel puţin 35.000 de angajaţi pentru a acoperi deficitul de personal din ultimii ani. Specialiştii susţin că problema ar putea fi rezolvată de românii care se întorc din diaspora.

"Având în vedere că în România se câştigă la fel de bine sau mai bine ca în ţările europene, iar costul vieţii este mai mic... Să nu ne ascundem nici de faptul că mulţi dintre ei care au lucrat în afară vor să fie aproape de familie", este de părere Daniel Mischie, reprezentant HORA.

Experienţa virtuală poate fi recompensată cu un bacşiş, care va fi împărţit între ospătarul care va lucra de la distanţă şi cel care va aduce comanda la masa clientului. 

Ana Grigore

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea. ...

meserie restaurant ospatari bani salariu muncitori straini
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024