Antena LIVE

Curs valutar

Video

"Câştigă lejer peste 10.000 de lei în fiecare lună". Zeci de muncitori străini aduşi pentru meseria de care fug românii

Căldura ne cheamă la terase, dar cu greu se mai găsesc ospătari care să ne servească! Patronii de restaurante şi cafenele se plâng de o criză acută de personal, mai ales vara, când angajaţii pleacă sezonieri pe litoral. Din disperare, mulţi au apelat la muncitori străini sau la elevi din şcolile profesionale. La Cluj se testează chiar şi o aplicaţie mobilă care să-i ajute pe antreprenori să lucreze cu ospătari de la distanţă. 

De la 28.06.2024, 20:02
WhatsApp
Vezi și:

În perioada verii, mii de antreprenori din HoReCa se dau peste cap să mai facă rost de angajaţi. Pe cei pe care îi au deja îi motivează să nu plece la alt loc de muncă. 

"Câştigă lejer peste 10.000 de lei​"

"Avem în jur de 500 de elevi şi studenţi ce ne trec pragul. La momentul de faţă, în companie, cred că în urmă cu două zile ne-au venit 25-30 de cetăţeni străini, avem peste 200. Salariu, tips şi bonurile de masă, câştigă lejer peste 10.000 de lei în fiecare lună, vara", spune Ionuţ Păun, director de HR lanţ de restaurante.

"Pleacă de la 2.500 de lei pe cartea de muncă şi mai poate câştiga din tips cel puţin pe atât. Plus bonuri de masă, dacă lucrează dupa 23:00 îi plătim transportul, plus masă pe timpul serviciului, bonuri cadou de sărbători, de ziua lui", adaugă Bogdan Zaharescu, proprietar lanţ de burgerii.

Pe acelaşi subiect

Sunt şi patroni norocoşi, care nu duc lipsă de personal. "Avem o echipă de management foarte bine pusă la punct, pentru ca oamenii noştri să înveţe despre gelateriile noastre. Avem program part-time, program de şase ore, de opt ore, depinde de fiecare ce doreşte să lucreze", a explicat Claudiu Niculae, manager gelaterie.

Un "ospătar la distanţă" preia comanda

Unii compensează cu tehnologia. O companie a dezvoltat o aplicaţie prin care antreprenorii îşi pot angaja ospătari la distanţă. La un restaurant din Cluj care testează aplicaţia, un ospătar din Constanţa ia comanda clienţilor, iar apoi chelnerii din locaţie duc mâncarea la masă. 

"Clienţii ajung în restaurant, sunt conduşi la masă, iar lângă masă ei găsesc o tabletă pe care pot să selecteze limba în care doresc să comunice, iar după se face potrivirea cu un ospătar care este online în acel moment. Începe un videocall, iar ospătarul care cunoaşte meniul poate să le recomande acestora mâncăruri, băuturi", arată Horaţiu Negrea, fondator aplicaţie.

"Vin din Taiwan şi cultura mâncării e foarte diferită, atâta timp cât e o colaborare şi ajută comunicarea, e chiar o idee foarte bună", spune un client străin.

E nevoie de 35.000 de angajaţi

Datele arată că sectorul HoReCa mai are nevoie de cel puţin 35.000 de angajaţi pentru a acoperi deficitul de personal din ultimii ani. Specialiştii susţin că problema ar putea fi rezolvată de românii care se întorc din diaspora.

"Având în vedere că în România se câştigă la fel de bine sau mai bine ca în ţările europene, iar costul vieţii este mai mic... Să nu ne ascundem nici de faptul că mulţi dintre ei care au lucrat în afară vor să fie aproape de familie", este de părere Daniel Mischie, reprezentant HORA.

Experienţa virtuală poate fi recompensată cu un bacşiş, care va fi împărţit între ospătarul care va lucra de la distanţă şi cel care va aduce comanda la masa clientului. 

Ana Grigore

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea. ...

meserie restaurant ospatari bani salariu muncitori straini
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025