Cât costă grădina perfectă. În ultimul an, preţurile plantelor decorative au crescut şi cu 40%
O grădină de revistă cu cheltuială se ţine. Şi cu tot mai mulţi bani se şi amenajează. În ultimul an, preţurile plantelor decorative au crescut şi cu 40%.
De Ioana Matei la 12.04.2022, 21:01O oază de relaxare, cu plante decorative, flori, copaci şi propria grădină de legume. Aşa va arăta această curte, în doar câteva zile. Preţul liniştii în propria grădină este, însă, mai scump ca niciodată. "Toată construcţia, adăugare pământ, va mai veni puţină piatră pe cărare. Avem între 2.000 şi 3.000 de euro, la care se adaugă costurile de irigaţii", a declarat Ovidiu Niţu - peisagist. Cel mai mult s-au scumpit plantele ornamentale. Şi asta pentru că cele mai multe provin din import. Preţul creşte proporţional cu timpul pe care îl petrec în pepinieră.
Pentru o curte de o sută de metri pătraţi, un covor de iarbă, din rulouri, costă în jur de 1.500 de euro
În această zonă a curţii, au fost plantate deja cinci soiuri de copaci decorativi şi s-a ajuns deja la suma de 5.000 de lei. Urmează să fie adăugată şi piatră decorativă, iar totalul va fi undeva la 7.000 de lei, cu 20% mai mult decât anul trecut. Şi preţul gazonului a crescut cu 10 procente. Pentru o curte de o sută de metri pătraţi, un covor de iarbă, din rulouri, costă în jur de 1.500 de euro. Cei care au răbdare şi mai puţini bani pot planta seminţe de iarbă.
"Seminţele pentru o grădină de 100 de metri pătraţi sunt în jur de 150 lei", a declarat Gabriel Cristodulo - consilier vânzări. Şi preţurile la mobilier au crescut. "Unele mai sofisticate, cu material mai sofisticat, mai rezistent, preţurile pot să ajungă la 7.500 de lei", a declarat Gabriel Cristodulo - consilier vânzări. "Per total, pe amenajare, noi spunem că au crescut preţurile faţă de anul trecut cu 20%", a declarat Ovidiu Niţu - peisagist. Însă cheltuielile nu se termină aici. Îngrijirea grădinii, în sezonul cald, pune presiune pe buget.
"Maşinile de tuns gazon, utilajele, motocultoarele, acestea au avut o creştere mai mare. De la 10 procente, până la 40 de procente", a declarat Gabriel Cristodulo - consilier vânzări. Chiar şi aşa, românii sunt dispuşi să plătească preţul relaxării. Specialiştii spun că, de o lună, lucrează şase zile pe săptămână ca să îşi onoreze contractele.