Video Andreea şi Dumitru s-au mutat la ţară şi au construit o casă pe roţi, izolată cu lână de oaie. Au o plantaţie de legume şi nu mai cumpără nimic din comerţ
Mutatul la ţară a căpătat amploare în pandemie, dar trendul este încă în floare. În ultimii ani, tot mai mulţi români au renunţat la locuinţele de la oraş pentru a se retrage la ţară, unde traiul e mai ieftin şi mai sănătos. Nu mică ne-a fost mirarea să descoperim că grădinăritul a devenit o pasiune împărtăşită şi de tinerii din zilele noastre.
Andreea şi Dumitru au construit, împreună, un adevărat stil de viaţă. Odată ajunşi la ţară, au reuşit să preia ritmul locului şi s-au pus pe treabă, într-un tempo mult mai potrivit nevoilor personale, care să se şi îmbine perfect cu mediul înconjurător.
"E o căsuţă pe roţi. Are un şasiu metalic şi e poziţionată pe piloni, deci nu are fundaţie. S-a schimbat toată izolaţia, acoperişul. Acum e izolată cu lână de oaie, o lână tratată. E casa naturală cu lemn şi cu lână, deci la exterior avem lambriul, pe interior lâna şi la interior iar avem lemn", spune Dumitru.
Andreea şi Dumitru au ales un stil de viaţă 100% natural
Şi cum într-un stil de viaţă sănătos alimentaţia este unul dintre punctele cheie, cei doi au vrut să se asigure că nu vor mai avea nevoie de nimic din comerţ şi că totul este natural.
- Doi tineri s-au mutat de la oraş la sat şi cultivă fructe şi legume 100% bio. Au şi pentru ei, şi pentru comerţ
- Bunătăţile de la Târgul de Toamnă din Suceava. Cât costă un borcan de zacuscă de legume şi hribi: "E un...
- Ce au descoperit poliţiştii în pieţele din Buzău. "Nu ştim ce mâncăm, nu suntem siguri nici de la producători"
"Avem aici oţet aromatizat cu plante tot din grădină, ulei, la fel. Pe acestea, le folosim la salate iarna. Tot felul de conserve, bulion, sfeclă roşie, mazăre", spune Andreea.
"Am pus orz şi aşteptăm să crească, după care tocăm mărunt, amestecăm pământul şi punem răsadurile pregătite de plantare pentru iarna", mai spune Andreea.
Pe lângă legume, în gospodărie mai au şi plantaţii care au alte întrebuinţări.
"Aici avem un burete vegetal, lufa, pe care noi îl creştem de când am înfiinţat această grădină. Aşa arată când e verde şi aşa arată când e uscat şi bun de folosit. Se face tot maroniu după care se decojeşte şi se taie bucăţi şi se foloseşte: scrub natural pentru piele, face multă spumă dacă îl dai cu săpun şi poţi să speli chiar şi vasele cu el", explică ea.
Andreea şi Dumitru nu sunt singurii care au dat oraşul pe viaţa la sat. Numai anul trecut, 116.000 de orăşeni s-au mutat la ţară, iar fenomenul pare să fie în continuă creştere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰