Cât costă să cumperi cea mai mică garsonieră din România. Proprietarul se poate "răsfăţa" cu 9 metri pătraţi
Garsoniera de 11 metri pătraţi de la Cluj, care a devenit virală pe internet, nu este caz unic. Site-urile de anunţuri sunt pline cu oferte de locuinţe minuscule şi la Bucureşti. Prețurile sunt exorbitante, dar cerere există.
De Alin Stan la 13.10.2023, 20:10Viitorul chiriaş este invitat să se instaleze într-un spaţiu cât balconul unui apartament mai mare. Din pragul uşii poate vedea întreaga locuinţă. Intră printr-un hol mic, iar toaleta şi bucătăria sunt la comun. Tot acest "lux" costă 800 de lei pe lună. Plus garanţia.
Alin Stan, reporter Observator: Am intrat pe cea mai mare platformă online de vânzări apartamente şi garsoniere din România. Se pare că cea mai mică locuinţă se află în Bucureşti are 9 metri pătraţi, iar preţul de vânzare este de la 23.000 de euro. Găsim şi apartamente sau garsoniere la 20 de metri pătraţi al căror preţ porneşte de la 35.000 de euro.
Puţin mai mult are o garsonieră de lângă Universitate - 10 metri pătraţi. Un chiriaş nu s-ar putea muta acum în ea, pentru că este în renovare, dar, totuşi, este scoasă la închiriere. 200 de euro pe lună, nemobilată.
Legea spune că o garsonieră trebuie să aibă cel puţin 37 mp utili
- Cât cere un clujean pentru un garaj de 20 de metri pătrați transformat în garsonieră? "Bijuteria" vine la pachet...
- Cât costă chiria pentru un apartament cu 2 camere în Bucureşti. Preţurile sunt cu 14% mai mari faţă de...
- Acum un an, Mihnea plătea 400 de euro pe chirie. Cât cer acum proprietarii: "Preţurile parcă au bubuit"
Alt anunţ, alte promisiuni. 18 metri pătraţi în sud-estul Bucureştiului, 27.000 de euro. Frigiderul, aragazul, maşina de spalat şi patul - toate într-un singur spaţiu.
Vânzător: Este dotată complet. Nu este cu centrală, dar se poate pune centrală fără nicio problemă.
Legea spune că o garsonieră trebuie să aibă cel puţin 37 de metri pătraţi utili. Garsonierele confort 1, cele mai spaţioase, minimum 25 de metri pătrați. Sub această dimensiune sunt garsoniere confort redus.
Radu Negoiţă, arhitect: Ar trebui de fapt în numele nostru să verifice statul aceşti parametri prin instituţiile avizatoare. La apartamente, Inspectoratul de Stat în Construcţii, primăria evident, instituţia arhitectului şef.
În Bucureşti încă se mai găsesc chirii între 180 şi 250 de euro
Toma Filipovici, agent imobiliar: Încă mai găsim în Bucureşti chirii între 180 şi 250 de euro. E drept, sunt puţine, se închiriază repede, pentru că publicul ţintă e destul de mare pentru astfel de locuinţe. Şi nevoia e pregnantă.
Garsonierele sunt în topul cererilor de vânzare şi închirere. Studenţii sau celibatarii le vor, de obicei.
"Un spaţiu mai mic. Cei care au familii, cu siguranţă se vor înhăma la un spaţiu mai mare. Undeva la 50 de metri ar fi rezonabil", explică un tânăr. "Dacă este în buget, spaţiu mai mare. 40-50 de metri. cam asta ar fi ca minim", adaugă un bărbat.
Fenomenul garsonierelor cutii de chibrit este întâlnit şi în marile oraşe din Franța şi Olanda, unde se închiriază studiouri de 8-9 metri pătrați. Datele Eurostat arată că locuinţele din ţară noastră sunt cele mai mici din Uniunea Europeană.