Cât mai avem de aşteptat ca să plătim rate mici. Isărescu susţine că am evitat recesiunea la mustaţă
Mai avem de aşteptat până să plătim rate mai mici. BNR ar putea tăia dobânda cheie abia în aprilie sau mai. Mugur Isărescu spune că e din cauza inflaţiei, care s-a reaprins în ianuarie, pe fondul noilor taxe şi impozite. Guvernatorul Băncii Naţionale susţine şi că am evitat recesiunea "la mustaţă".
De Redactia Observator la 15.02.2024, 19:43Din cauza preţurilor mari, Banca Naţională nu scade, de mai bine de un an, dobânda-cheie, cea care ne stabileşte cât de mari sunt ratele pe care le plătim. Guvernatorul Mugur Isărescu spune că există premise pentru o reducere, dar cu o condiţie.
Cât mai avem de aşteptat ca să plătim rate mici
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Inflaţia se duce în jos. Dar ne mai trebuie cel puţin două luni, cred eu, de scădere a preţurilor ca să luăm o decizie.
În ianuarie, scumpirile s-au reaprins din cauza taxelor şi a impozitelor introduse de Guvern. Însă, dacă în februarie şi martie, de exemplu, inflaţia va fi în scădere, ne putem aştepta ca, în aprilie, BNR să taie din dobânzi.
Adrian Codîrlaşu, analist economic: Cea mai mare parte a creşterii deja s-a întâmplat în ianuarie. Vedem în februarie dacă mai sunt companii care au majorat preţurile.
Banca Centrală prognozează o inflaţie de 4,8% pentru finalul acestui an şi de 3,5% pentru 2025. În privinţa dobânzii, economiştii cred că va ajunge la 5,5% la sfârşit de 2024. Adevărata problemă a României e deficitul bugetar, spune Mugur Isărescu, adică faptul că statul cheltuie mai mult decât încasează.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Din punct de vedere al creșterii economice, n-am sărit calul cu o creştere economică peste Ungaria, //dar am evitat recesiunea. Avem o problemă fiscală grea, deficite gemene, dintre cele patru ţări România are situaţia fiscală cea mai dificilă.
Florin Căruceru: Guvernatorul Isărescu s-a referit la Ungaria, Cehia şi Polonia, ţări cu care ne putem compara economia. Anul trecut, am avut cea mai mică inflaţie din regiune, sub 10%. Ne uităm şi la celălalt indicator. Economia Ungariei, de exemplu, a crescut mai rapid în 2021 și 2022, dar a scăzut anul trecut. Asta în timp ce PIB-ul României a crescut cu 2%. E adevărat, nivelul a fost la jumătate faţă de cel din 2022, de 4%.
În ciuda vieţii tot mai scumpe, Mugur Isărescu este optimist în privinţa economiei.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Când aud de falimentul României, cu un ochi râd, cu altul plâng. Anul trecut au crescut rezervele cu 14 miliarde euro. Vine primăvara, ies verdeţurile, probabil scăpăm. Investiţiile merg, consumul este în creştere, creditul şi-a revenit.
Întrebat dacă la toamnă mai vrea un mandat în funcția de Guvernator, a dat un răspuns evaziv.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Nu pot să vă spun dorinţele mele personale, că mă ruşinez. Din când în când, trebuie să mă uit la buletin. A apărut această problemă. - Sunteţi tânăr! Nu, nu.
Mugur Isărescu este în fruntea Bancii Naționale din anul 1990 şi este cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume.